För en tid sedan skickade tre av Sveriges musikerförbund ett öppet brev till strömningstjänsten Spotify. I brevet står bland annat att företagets affärsmodell utgör "ett hot mot musiklivets framtid" och "ett hot mot musikalisk mångfald och kreativitet".
Uppsalamusikern Roger Tallroth är en känd gitarrist och kompositör med ett långt förflutet som bandmedlem i gruppen Väsen. Han ställer sig bakom det öppna brevet och menar att Spotify tar bort möjligheten för musiker att sälja sin musik.
– Vi får dåligt betalt hos dem, det har stor betydelse. Tidigare kunde vi sälja skivor och göra en förtjänst som vi kunde räkna med, det har helt försvunnit.
Men handen på hjärtat, tjänsten har väl ändå spridit din musik?
– Min musik har blivit spridd genom att jag rest runt på turnéer, sålt plattor och samarbetat med andra musiker.
Som lyssnare uppskattar jag tjänsten.
– Om det sker på bekostnad av att alla musiker går på knäna är det någon som gjort fel. Du som användare ska inte ha dåligt samvete, det handlar om vilket ansvar Spotify tar. Jag vurmar för att det ska blir dyrare för dig men mer rättvist för den kreativa konstnären, säger Roger Tallroth.
Hans egenkomponerade låt "Lilla kulturbidragsvalsen" med Väsen från albumet "Mindset" har strömmats 5,3 miljoner gånger. Hur mycket han tjänat är en komplicerad räkneuppgift. Flera parametrar avgör, som i vilket land låten streamats och vilken typ av abonnemang lyssnaren har, för att bara nämna några. Uträkningarna görs via Stim, den upphovsrättsorganisation som bland annat hjälper sina medlemmar att få betalt när någon använder deras musik.
– Enligt Stims guide gissar jag att jag tjänat cirka 70 000 kronor sedan den kom ut 2013. Man kan vända på det, om jag hade sålt 5,5 miljoner singlar som skivor hade jag varit en rik man i dag, säger han.
Vad gäller frågan om musikers ekonomi kommenterar Spotify via mejl: "Spotifys främsta prioritet är att skapa den bästa och mest engagerande upplevelsen för olika typer av lyssnare, så att våra användare fortsätter att betala för sina abonnemang och vi kan fortsätta generera ökade intäkter för hela musikbranschen."
Roger Tallroth menar att det värsta som kan hända Spotify vore att alla musiker tar bort sin musik.
– Om man kunde skapa en sådan rörelse vore det toppen, en revolution. Det enda som blir kvar då är fakeartisterna som lyssnarna tror att de väljer själva men som styrs av algoritmerna, säger Roger Tallroth.
Han är mest upprörd över de färdiga spellistorna till exempelvis löpturen, partyt eller för avslappning.
– Det verkliga hotet är att Spotify genom algoritmer styr lyssnarna till lågprismusik med egna billiga produktioner. Till och med anställda på Spotify har uttryckt oro enligt journalisten Liz Pellys bok ”Mood Machine”, säger Roger Tallroth.
Spotifys pressavdelning kommenterar Tallroths uttalande via mejl:
"Det finns en efterfrågan på just stämnings- och bakgrundsmusik, även om det totala lyssnandet av den här typen av musik är låg. Den placeras i dedikerade spellistor och liksom all annan musik på Spotify licensieras den av rättighetsinnehavare. Vi leder inte användare till detta innehåll om de inte aktivt sökt efter det, eller tvingar in denna typ av innehåll där det inte är relevant."