Rasmus Gozzi har hundratals miljoner lyssningar

Tillsammans med Fröken Snusk har Uppsalabon Rasmus Gozzi tagit över Musiksverige med sin epadunk. Nyckeln tror han själv är ett högt arbetstempo – och kontroversiella låttexter.

En avmaskerad Rasmus Gozzi med den än så länge anonyma Fröken Snusk.

En avmaskerad Rasmus Gozzi med den än så länge anonyma Fröken Snusk.

Foto: Fredrik Dahlström

Musik2023-03-01 21:00

Bara 2022 års stora hit "Rid mig som en dalahäst" har snart passerat 30 miljoner lyssningar på Spotify. Slår man ihop alla låtar producerade av Rasmus Gozzi ligger siffran på ett hundratal miljoner. 

I takt med att populariteten ökar tycks upphovspersonen själv däremot vilja hålla en lägre profil. Rasmus Gozzi är kryptisk kring mycket när han nås över telefon, och har precis som sin parhäst Fröken Snusk nyligen bestämt sig för att bära mask i offentliga sammanhang.

– Det borde jag ha gjort från början egentligen, säger han. 

Han har gjort låtar under både eget och fingerat namn, och berättar att han genom åren provat sig fram med olika genrer. Med projektet Fröken Snusk tycks han själv känna att han kan ta ett steg tillbaka. Åtminstone utåt sett.

– Hon är till viss del min skapelse, även om hon är en egen person. Fröken Snusk matchar alla kriterier som behövs för att stå ut i mängden. Hon är helt rätt för den här musiken. Folk är inte lika intresserade av mig, och jag är inte lika intresserad av att stå där framme. 

undefined
Rasmus Gozzi är med på alla Fröken Snusks konserter. Numera även han bakom mask.

Han är inte förvånad över de senaste framgångarna. Det mesta har gått enligt Rasmus Gozzis plan som han sjösatte för snart sju år sedan.

– Många verkar tro att epadunken har exploderat nu för att vi toppar listorna. Men det är inte min bild. Jag har kört på non-stop sedan 2016, och det har varit en stabil ökning hela tiden. 

Efter att i början inte fått gehör från sitt skivbolag började Rasmus Gozzi släppa sin musik själv. Ganska snabbt satte han upp ett krav: en låt varje fredag – resten av hans liv. 

Hittills har han lyckats hålla det ambitiösa målet, och har numera hundratals låtar i sin repertoar. Varje låt tar "max en vecka" att skriva, och sången kan ofta spelas in i en tagning. Mycket av musiken görs i studion i Uppsala, oftast med andra, men sällan tillsammans på plats. Nästan allt sker online.

– När vi spelar in Fröken Snusk så går hon i sin garderob där vi satt upp en studio, och jag kan agera tekniker hemifrån. Det sparar mycket tid.

undefined
En avmaskerad Rasmus Gozzi med den än så länge anonyma Fröken Snusk.

En stor del av epadunken, som Rasmus Gozzi själv gärna skulle döpa om till "technosnusk", är känd för sina grova texter. Låtar som "Strypsex i mitt garage", "Koksluder" och tidigare nämnda dunderhiten "Rid mig som en dalahäst" har lett till kritik för deras provokativa innehåll. Själv menar han att det är nyckeln till framgång.

 – Vi tar festmusiken till en ny nivå. Den når vi dels för att vi har de hittigaste melodierna i Sverige ihop med texter som kan anses kontroversiella. 

Kritiken tog på sina håll ny fart förra veckan, då låten "Homofil" släpptes tillsammans med Fröken Snusk. Texten, som handlar om att Fröken Snusk blir avvisad av en homosexuell man, har i både kommentarsfält och på kultursidor anklagats för att vara homofobisk

Rasmus Gozzi vill inte svara på UNT:s frågor om den kritiserade låten, utan hänvisar till tidigare uttalanden i bland annat Aftonbladet. Han säger allmänt om sitt textförfattande att det är en "balansgång".

– Vi vill aldrig vara elaka eller trampa folk på tårna. Jag vill skriva sånt som får folk att höja på ögonbrynen, men som samtidigt är charmigt. Det kan vara svårt. Men vi är noga i vårt skapande med att det ska vara en blandning av epakultur, snusk, satir och kärlek.

Vad skulle du vilja säga till folk som tar illa upp av dina texter?

– Slå på en annan låt. 

Epadunk

Epadunk (även kallad "raggardunk") beskrivs ofta som en blandning av elektronisk dansmusik och könsrock. 

Musiken är nära besläktad med den norska genren "russemusik", men har även kopplingar till dansmusik från tidigt 2000-tal som exempelvis Basshunter.  

Låttexterna går ofta åt buskis-hållet, och är starkt förknippad med epa- och A-traktorer. På senare tid har genren nått bredare framgångar, och förknippas förutom Rasmus Gozzi och Fröken Snusk ofta ihop med artister som Hooja och Bolaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!