För Reeperbahns del började comebacken i fjol.
– Johan Kinde i Lustans Lakejer ringde och föreslog att vi skulle göra en gemensam konsert på Cirkus i Stockholm. Det var kul och gick väldigt bra, så det blev spelningar i Malmö och Göteborg också, säger Dan Sundquist.
Spelsuget kom tillbaka på allvar och nu i sommar gör bandet en serie spelningar.
– Min sambo sa till mig att det här måste ni bara göra, det är ju ett kulturarv.
Men som alla med minsta koll på Reeperbahn vet saknas bandets mest kända medlem, Olle Ljungström. Han gick bort 2016.
– Det går inte att ersätta Olle rakt av, han var fullständigt unik. Men Oskar gör sin grej mycket bra, säger Dan Sundquist.
Det är alltså Oskar Humlebo, mer känd under artistnamnet Moto Boy, som sjunger Olles låtar. Och varför inte? Hans röst ligger ganska nära Olle Ljungströms nerviga, desperata och ibland kvidande sång.
Hypotetisk fråga, hur tror du att Olle hade ställt sig till en comeback om han varit i livet och i tillräckligt bra form?
– Jag tror han hade gillat det, han var så fåfäng, säger Dan Sundquist och berättar om hur nära vänner de två var under några år i slutet av 70- och början av 80-talet. De fann varandra trots olikheterna. När de träffades var Olle i 15-årsåldern, Danne ett par år äldre.
– Jag satt i pojkrummet och tyckte mest att det var kul att skriva låtar. Olle drömde stort och snackade om Madison Square Garden, vi kompletterade varandra.
Reeperbahn släppte fyra album och blev via originell musik och eget sound ett stilbildande band. Cynism och naivitet gick hand i hand i de underskruvade texterna. Artister och låtskrivare som Jakob Hellman och Jocke Berg i Kent har utan tvekan tagit intryck av Reeperbahn.
– Jag skulle ändå säga att vi låter bättre i dag än för 40 år sedan. Vi är skickligare musiker och får till ett riktigt bra tryck i låtarna, säger Dan Sundquist.
Även Lolita Pops sångerska Karin Wistrand är nöjd med hur bandet låter 2022. För Lolitas del började återkomsten redan 2019 med en spelning på festivalen Live at Heart i hemstaden Örebro.
– Vi hade snuddat vid att göra comeback flera gånger tidigare, men plötsligt stod stjärnorna rätt. Då tänkte vi oss egentligen bara en enstaka jubileumsspelning eftersom det visade sig vara 40 år sedan Lolita Pops första gig, säger Karin Wistrand.
Men det hann faktiskt bli ytterligare ett tiotal spelningar innan pandemin slog till. Gensvaret från press och publik visade att det fungerade, även om medlemmarna, i likhet med Reeperbahn, befinner sig i den allra översta delen av medelåldern och inte har spelat tillsammans på länge.
– Vi hade nog inte fattat att vi fortfarande hade många fans som älskade att se oss på scenen igen. Vi har blivit äldre, men jag skulle nog ändå säga att vi är laddade med energi, precis som förr.
Att få spela med Reeperbahn i Uppsala blir en höjdare, säger Karin Wistrand.
– Vi hade alltid en stor publik när vi spelade här på 80-talet. Rackis och Barowiak minns jag förstås. När Rackis bokade oss första gången kände vi att "yes, nu är vi stora". Och vi spelade faktiskt i Universitetsaulan en gång också.
Musikaliskt har bandet fått ny energi via "nykomlingarna" Rickard Donatello på bas och Bobo Ölander på trummor. Kärntrion med Karin Wistrand, Benkt Söderberg (tidigare Svensson) och Sten Booberg är intakt.