Taiwaz inne i andra andningen

Hårdrockarna i Uppsalagruppen Taiwaz är aktuella med albumet "The uninvited friend", den andra plattan sedan omstarten för några år sedan.

Taiwaz består av Urban Ferm, Daniel Johansson, Robban Johansson och Daniel A Roos.

Taiwaz består av Urban Ferm, Daniel Johansson, Robban Johansson och Daniel A Roos.

Foto: Press

Musik2019-10-29 07:00

Från mitten av 80-talet och fram till 1993 var Taiwaz en av grupperna på Uppsala hårdrockscen. Under den perioden finns flera klipp om gruppen i UNT:s arkiv. Sedan dröjer det till 2012 innan Taiwaz gör avtryck i spalterna igen.

– Vi lade ned gruppen i början på 90-talet och trodde nog inte att det skulle bli något mer. Men sen ringde Robban och tyckte att vi borde börja spela igen. Då hade vi inte ens pratat med varandra på 20 år. Men alla var spelsugna så vi drog i gång, berättar Urban Ferm, basist och sångare.

Originalmedlemmarna släppte 2014 albumet "I am all", men sedan några år är det bara Urban Ferm och gitarristen Robert Johansson som är kvar från starten. De kompletteras av Robbans son Daniel Johansson på gitarr och Daniel Aljaderi Roos på trummor.

Musiken på nya plattan "The uninvited friend" beskriver Urban Ferm som typisk för gruppens sound.

–  Det är old school heavy doom metal. Man hör att det är Taiwaz som spelar om man säger så. Allt är inspelat live i replokalen. Det är så vi vill ha det, utan pålägg i efterhand.

Närmast kan Taiwaz höras på lördag 2 november. Då blir det releasespelning på hemmaplan – på Latitude-59 i Svartbäcken tillsammans med bandet Laser Dracul. Därefter väntar gig i Sundsvall och Järfälla. Längre fram hoppas Taiwaz på spelningar ute i Europa precis som för några år sedan. Både 2015 och 2017 turnerade Taiwaz i bland annat Tyskland och Nederländerna. Nu sneglar gruppen även mot Ryssland där intresse finns.

Taiwaz håller fast vid sitt grundkoncept: Old school heavy doom metal.
Taiwaz håller fast vid sitt grundkoncept: Old school heavy doom metal.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!