Owe Thörnqvists samling flyttas till Uppsala

Artisten och Uppsalasonen Owe Thörnqvists samling kommer hem. Flyttlasset går snart från ett förråd i södra Stockholm till arkivlokaler i Fyrislund.
– Jag känner mig hedrad och trygg med den här lösningen, säger Owe Thörnqvist.

Owe Thörnqvist på omslaget till sin första LP från 1959.

Owe Thörnqvist på omslaget till sin första LP från 1959.

Foto:

Musik2025-02-15 18:30

I slutet av mars är det tänkt att samlingen ska övertas av Företagens historia i Uppsala län. Föreningen är sedan fem år en del av Centrum för näringslivshistoria och har sina lokaler på Pharmacias tidigare område i Fyrislund.

– Det känns helt rätt att ta emot samlingen. Min känsla är att hela Uppsala känner stolthet över Owe Thörnqvist. Alla som vill titta på våra arkiv och samlingar är välkomna till oss, säger Carin Berg Wihed, föreningens ordförande.

Även Owe Thörnqvist och hans fru Berit Gullberg Thörnqvist är nöjda med lösningen. De har i flera år försökt att hitta ett permanent hem för samlingen.

– Allt ligger nedpackat i ett förråd i Trångsund och det känns ju väldigt onödigt, säger Owe Thörnqvist.

undefined
Samlingen innehåller mängder med affischer, fotografier och grammofonskivor.

Den snart 96-årige artisten har en diger samling som dokumenterar en minst sagt lång karriär. I samlingen finns foton, teckningar, anteckningsböcker, affischer, grammofonskivor, kläder, priser och massor av andra prylar.

– Jag är en samlare och har väl inte kastat någonting egentligen. Just nu är min son Alexander på besök för att kolla vad jag har här hemma i huset och det egna förrådet, säger Owe Thörnqvist.

Samlingen ingick i Upplandsmuseets stora Owe-utställning "Det fanns en värld bortom Norra Station", som visades 2005–2006. Sedan snart 20 år är allt nedpackat och magasinerat.

undefined
Owe Thörnqvist har samlat på sig massor med prylar genom decennierna. "Jag har inte kastat någonting", säger han.

Att flytta merparten av prylarna till Uppsala har länge varit ett mål för Owe Thörnqvist och hans fru Berit Gullberg Thörnqvist. I fjol tycktes en möjlighet öppna sig när förslaget om ett museum i Stadsträdgårdens tegelvilla lyftes.

Men Uppsala kommun sade nej till idén. Efter UNT:s artikel om bakslaget fick initiativtagaren Anders Zaine på Uppsala musikarkiv mejl från flera intressenter som gärna ville ta emot samlingen. 

Bland dem som uppmärksammade nyheten fanns Svenskt rockarkiv i Hultsfred samt Statens musikverk och Scenkonstmuseet i Stockholm.

– Även de institutionerna kommer att få en del prylar, men det mesta hamnar här i Uppsala. Det är glädjande, säger Anders Zaine.

Innan Företagens historia i Uppsala län tar emot samlingen ska ett avtal skrivas mellan föreningen och Owe Thörnqvist.

undefined
För åtta år sedan var Owe Thörnqvist Melodifestivalaktuell med låten "Boogieman Blues".
Owe Thörnqvist

Föddes 12 mars 1929 i Uppsala och debuterade som artist 1953.

Han räknas sedan länge som en av de stora svenska artisterna, låtskrivarna och revyartisterna – med humoristiska texter och ordlekar som signum. Owe Thörnqvist ses också som en pionjär inom svensk rock.

Tre av de mest kända låtarna är "Dagny", "Varm korv boogie" och "Rumba i Engelska parken". 

Owe Thörnqvist har samarbetat med artister som Povel Ramel och Lill Lindfors.

Han deltog i Melodifestivalen 2017. Då blev han tävlingens äldsta deltagare någonsin (87 år).

Owe Thörnqvist har mottagit flera utmärkelser, till exempel H.M. Konungens medalj och Cornelis Vreeswijk-stipendiet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!