Musik på Salsta var under 80- och 90-talen en riktig långkörare. När Salsta slott, strax norr om Vattholma, i somras väcktes till liv som besöksmål återupptogs också konserttradtionen. Den nya arrendatorn Alla tiders slott och kultur, med Niclas Malmberg, Linda Karlsberg och Marcus Segersvärd i spetsen, berättade att de ville satsa på konserter med äldre musik.
Barockviolinisten Elin Gabrielsson var först ut i juli, och nu på söndag är det Ulrika Davidsson som spelar på ett klavikord, en föregångare till pianot.
– Just det här klavikordet hör till de instrument som vi lånat in från Klaverens hus i Lövstabruk. Totalt har vi nu åtta äldre klaverinstrument här på Salsta slott, och ytterligare några är på ingång, berättar Niclas Malmberg.
Att instrument från Klaverens hus flyttas till Salsta slott beror till viss del på trängsel i Lövstabruk, men framför allt på att Salsta ligger så nära Uppsala.
Klavikordet är äldst av de instrument som kan ses på slottet. Det tillverkades av instrumentmakaren Gottlieb Rosenau i Stockholm 1778, en brytningstid när pianot började konkurrera ut de äldre klaverinstrumenten dit även cembalon hör.
– Klavikordet är ett ljudsvagt instrument som saknar pianots dynamik och möjligheter, säger Niclas Malmberg.
Klavikordet förknippas främst med barockmusik. Därför kommer Ulrika Davidsson på söndag att spela musik av Johann Helmich Roman och Hinrich Philip Johnsen. Coronaanpassade konserter ges kl 15, 17 och 19.