Så låter ett glas vin – Uppsalakrögare släpper musik

Ep-aktuella krögaren Kevork Ekizean berättar om hur man namnsätter musik efter vintyper och vem det var som fick honom att ramla av pianostolen.

Kevork Ekizean är krögaren som är klassiskt skolad pianist. Nu är han aktuell med inte mindre än tre ep-släpp på tre månader,  album där låtarna bland annat har namn efter regioner, druvor och vintyper.

Kevork Ekizean är krögaren som är klassiskt skolad pianist. Nu är han aktuell med inte mindre än tre ep-släpp på tre månader, album där låtarna bland annat har namn efter regioner, druvor och vintyper.

Foto: Jakob Örnås

Musik2022-04-07 07:00

– Det gäller att ligga i medans man är ung. Sen är man 30 och sitter där med fru och barn. 

Kevork Ekizean, 23, ligger inte på latsidan. Han driver restaurangen Borgen sedan 2018 och är nu i april aktuell med släppet av sin första ep, "Glass of wine, volume 1". 

– Jag går upp 06 varje dag, börjar med att träna och sedan kör jag 16 timmars arbetsdag. Jag gillar tempot. Man kommer så sjukt långt med allting när man orkar ligga i på det här sättet, säger han. 

Han har spelat piano sedan åttaårsåldern och har ena foten i jazzen och andra i klassisk musik. 

– Jag spelade i Kulturskolans storband i många år, det var goda tider. Vi var med i Jazz-SM. 

Men han hade aldrig någon utvecklad tanke på att skriva egen musik. Det var hans kamrater Richard Schlytern, manager, och Jon Hällgren på Line Out Studio (beläget i samma hus som Borgen) som övertalade honom. De gjorde en "liten marknadsundersökning" och upptäckte att suget efter den här typen av pianomusik är stort. 

– Jag har väl alltid haft idéer och så. Men det är först i år som jag gjort helt färdiga arrangemang. Jag spelade in rakt av, och nu har vi tre volymer mastrade och klara som vi ska släppa i april, maj och juni. 

Titeln på ep:n avslöjar att krögaren har ett visst vinintresse. Och om man ska bli en bra vinprovare skadar det inte att ha ett "halvfotografiskt" minne. 

undefined
Kevork Ekizean har spelat piano sedan åttaårsåldern, men vin drack han inte för första gången förrän han fyllde 18.

– Dricker jag ett glas vin kommer jag ihåg det, exakt. Visst, jag tar en bild på etiketten, men jag behöver egentligen aldrig titta på den. Den här förmågan gjorde att jag hade en naturlig fallenhet och erkändes snabbt, säger han och tillägger:

– Men framförallt så är vin bara så otroligt gott. 

Låtarna på ep:n har alla vinklingande namn, som "Les Amoureuses", "Mourvèdre" och "Grand cuvée". 

Hur har det här gått till?

– Jo, jag samlade min personal och så spelade jag för dem och frågade: "Vilket vin tänker ni på när ni hör det här?" Vissa låtar har lite grottigare ackord och de fick fylliga rödvinsnamn och de med rena höga toner tyckte de påminde om champagnens syra och eleganta vita viner.

undefined
Inspelningarna har gjorts några trappor upp från hans restaurang Borgen.

En stor musikalisk inspirationskälla är annars Erik Satie. 

– För några år sedan kände jag att jag behövde en ny utmaning. Så jag spelade igenom alla toppnamn, Chopin och så vidare – plöjde allt. Men när jag kom till Satie blev jag helt knäckt!

"Glass of wine volume 1" släpps 15 april i de vanliga digitala kanalerna.     

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!