Quantum Leap: mörker med strimmor av ljus

Uppsalabandet Quantum Leap vrider åt tumskruvarna ett par snäpp på nya plattan "Alien Planet". Resultatet har blivit det önskade: mörkare, hårdare och tajtare.

Andreas Hennius, Mats Gustavsson och Björn Norberg är trion som utgör albumaktuella Quantum Leap.

Andreas Hennius, Mats Gustavsson och Björn Norberg är trion som utgör albumaktuella Quantum Leap.

Foto: Press

Musik2020-10-04 07:00

Sommaren 2018 släppte Björn Norberg, gitarr och sång, Andreas Hennius, bas, och Mats Gustavsson, trummor, debutalbumet "No Reason". Drygt två år senare är trion aktuell med uppföljaren "Alien Planet" (släpptes 2 oktober). 

I likhet med debuten har det nya albumet producerats av Tomas Skogsberg, känd för samarbeten med grupper som Entombed, Backyard Babies och Hellacopters. Inspelningarna gjordes förra hösten i Skogsbergs studio på Gräddö utanför Norrtälje.

– Det kändes självklart att fortsätta samarbetet med Tomas, vi kommer bra överens. Han är enkel att ha och göra med, tydlig, pedagogisk och lugn i studion, säger Björn Norberg.

Om "No Reason" var ett typiskt debutalbum med låtar som skrivits under lång tid, är materialet på "Alien Planet" skapat under en betydligt kortare tidsrymd.

– Det har gjort att låtarna blivit mer enhetliga och sammanhållna – plus att vi blivit säkrare på hur vi vill låta. Vi vet vad som fungerar och inte fungerar. Man kan väl säga att vi har försökt utveckla de delar av första plattan som vi är nöjda med, säger Björn Norberg.

De dystopiska texterna och den musikaliska svärtan känns igen från debuten. Men Björn Norberg håller inte med om att allt är helsvart i gruppens musik som kan beskrivas som en legering av garagerock, goth, industrirock och postpunk. 

– Vi försöker få in ljusglimtar och lätta upp det hela. Men det är klart att det finns mycket mörker i vår musik. Det beror dels på genrens estetik, dels på hur världen ser ut.

Quantum Leap hade gärna kombinerat albumsläppet med livespelningar. Men pandemin sätter käppar i hjulet för den typen av konserter som bandet gillar mest: energifyllda spelningar med utlevelse på scen framför en stående publik.

– I september spelade vi på Klubb Karantän här i Uppsala och hade en liten publik på plats. Det kanske blir några fler onlinespelningar, fast det är ju inte samma sak som en vanlig konsert. Det är svårt att skapa energi i en stor men ganska folktom lokal, säger Björn Norberg med tillägget att det, i sammanhanget, är ett lyxproblem.

– Vi har ju inkomster från våra vanliga jobb. Det är förstås mycket värre för många andra i musikbranschen, säger Björn Norberg.

Själv är han sedan i fjol frilansande konstvetare med Uppsala kommun som en av uppdragsgivarna. Tidigare har han bland annat varit intendent för Gävle Konstcentrum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!