Kyrkomusikern Pontus vill få unga att bry sig om kyrkor

Från elgitarr till nyckelharpa, orgel – och Tiktok. Folkmusikern och kyrkomusikern Pontus Eriksson är bara 27 men har redan jobbat sex år i Tierps pastorat. Nu gör han videor för att sprida kyrkans historia och musik.

Pontus Eriksson, uppvuxen utanför Enköping, är utbildad kantor och har sedan sex år tillbaka jobbat som kyrkomusiker i olika kyrkor i norra Uppland. Just nu har han dock tjänstledigt för att utbilda sig till organist på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Pontus Eriksson, uppvuxen utanför Enköping, är utbildad kantor och har sedan sex år tillbaka jobbat som kyrkomusiker i olika kyrkor i norra Uppland. Just nu har han dock tjänstledigt för att utbilda sig till organist på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Foto: Filippa Kindblom

Musik2024-07-21 05:00

Pontus Eriksson började med elgitarr, fortsatte med nyckelharpa och har nu avklarat första året av organiststudierna på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Vid sidan av studierna har han startat ett projekt: en minut långa videor till Instagram, Facebook, Youtube och Tiktok om olika svenska kyrkor.

– Jag har ett intresse för kultur och kulturarv, jag brinner både för musiken och för det gamla. Så jag tänkte: "Varför inte slå ihop det?"

I videorna berättar Pontus eller en lokalt engagerad person om kyrkans historia och arkitektur över korta klipp på kyrkans fasad och inre rum, inklusive orgeln.

undefined
Intresset för musiken började med en elgitarr i present. Sedan började Pontus Eriksson spela det gamla svenska folkmusikinstrumentet nyckelharpa. Och slutligen orgel.

Eftersom Pontus Eriksson sedan 2018 har jobbat som kyrkomusiker i flera kyrkor i norra Uppland är det där videoserien börjar. Än så länge har han spelat in videor om alla kyrkor i Tierps pastorat, Älvkarleby-Skutskär församling och Tierps-Söderfors församling.

UNT träffar honom i Tierps kyrka, där dagens inspelning ska ske.

– Landsortskyrkorna har ett speciellt värde. Det bygger på ett eget intresse om att lära sig mer om kyrkorna, säger han.

undefined
De färdiga videorna som Pontus Eriksson publicerar på sociala medier är runt en minut långa. "Folk orkar inte kolla längre", förklarar han.
undefined
I Tierps kyrka har Pontus Eriksson jobbat som kyrkomusiker i tre år. Men han behöver läsa på om kyrkans historia inför sin video. "Musiken kan jag, så jag vill lära mig om kyrkorna också", säger han.

I bakgrunden av varje video ligger en inspelningen av en psalm som Pontus spelar på respektive kyrkas orgel, eller det instrument som finns till hands.

– Psalmerna är en stor skatt och kopplas mycket till kyrkan, så jag tänkte att jag börjar från början i Koralboken och spelar en i varje kyrka. Mitt mål är att spela igenom alla 916, så jag kommer behöva ta mig utanför kyrkorna i Uppland.

I flera år har det rapporterats om brist på kyrkomusiker i Sverige. Som 27-åring sänker Pontus Eriksson medelåldern i sitt skrå – och bland kyrkans besökare. Det är en del av drivkraften till videoprojektet.

undefined
Pontus spelar en psalm i varje kyrkvideo. Målet är att spela igenom alla psalmer i Koralboken, vilket innebär att han måste besöka över 900 kyrkor runtom i Sverige.

– Snittåldern är väldigt hög, och besökarna börjar försvinna. Mina videor är en uppmaning till att få folk att besöka kyrkorna, ett sätt att få upp intresset och göra det lite mer modernt. Kyrkan måste moderniseras. 

Responsen bland kyrkans äldre medlemmar har varit positiv och videorna har fått en del spridning på Facebook. Men vad tror Pontus Eriksson om utsikterna att locka en yngre generation till kyrkan?

– Det som lockade mig till kyrkan var musiken, och jag tror att många av de som kommer till kyrkan idag kommer för musiken. 

– Vi förväntar oss att kyrkan alltid ska finnas, särskilt i tuffa tider. Men vill man ha en levande kyrka så får man bidra till det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!