— Alla låtar jag har producerat har tillsammans strömmats mer än 300 miljoner gånger på Spotify, säger Uppsalabon Sina Charbaf, 25.
Han berättar att den kända brittiska kocken Gordon Ramsay har gjort en liten dans till ett av hans beats, som även artisten Lizzo har spelat på scen inför 200 000 personer.
– Helt galet, säger Sina, och lägger till att det inte alltid är lätt att identifiera ett egenkomponerat beat i andra artisters färdiga låtar.
Det är komplicerat i och med den enorma digitala spridningen av musik och de system som finns på nätet för att känna igen olika element i musiken är inte tillräckligt bra.
— Men det är ju synd om mitt beat i ett ljudklipp inte identifieras som det, om det blir en stor hit, säger Sina.
Trots det har Sina Charbaf, med artistnamnet Sinato, på kort tid uppnått stora framgångar som musiker.
Förra året fanns han med på den så kallade +100!-listan. Den presenteras av Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå (Stim) som har i uppdrag att se till att upphovsmän får ersättning för sin musik. På Stims +100!-lista finns Sveriges snabbast växande låtskrivare, det vill säga de som har ökat sina utbetalningar mest under det senaste året.
För Sina innebär utmärkelsen bland annat att han fick möjligheten att åka till Hamburg på en låtskrivarträff tidigare i år.
— Listan blir ett kvitto på att det man gör är uppskattat och att det går bra, säger han.
Men låt oss backa bandet, för att använda en analog liknelse.
Sina "Sinato" Charbaf, musikproducent och låtskrivare, började sälja sina beats år 2018. Som liten spelade han gitarr, men höll mest på med datorn hemma. Han blev nyfiken på att skapa egen musik och testade sig fram med olika datorprogram. Med förebilder som till exempel hiphop-producenten Metro Boomin spelade Sina gradvis mindre tv-spel för att i stället göra beats.
— Jag använde mina vänner som bollplank. De var väldigt snälla, för i början lät det nog inte så bra, säger Sina och ler. Jag är tacksam, att få deras respons var viktigt för min personliga utveckling, för att kunna bli trygg med mina beats, säger han.
Vad är ett beat för dig?
—För mig handlar det om den instrumentala delen i en hiphop-låt. Egentligen allt som inte är själva rösten.
Efter uppväxten i Stockholm flyttade Sina till Uppsala för att studera till läkare och nu till sommaren tar han examen. Dagtid studerar han och på nätterna skapar han beats. Hittills har han kunnat försörja sig helt på sin musik.
Hur lång tid tar det för dig att göra ett beat?
— Att få en grundidé kan ta jättekort tid, kanske runt tjugo minuter, säger Sina. Men sedan kan jag hålla på och fixa i en evighet. Det kan kännas som om man efter timmar av intensivt detaljlyssnande tappar förmågan att höra musikens helhet. Då är det bäst att ta paus.
Sina beskriver sitt eget sound som en blandning av hiphop och trap med både klubb- och danselement.
— I dag utforskar jag lite elektronisk musik och pop, det är kul. Men jag är ändå bäst på hiphop för det kan jag, liksom.
Lite fräckt frågar jag om han kan tänka sig att göra ett beat för UNT, att ackompanjera artikeln.
— Ja, absolut, säger han och ögonen börjar glittra av iver att genast få börja skapa.
Hur funkar försäljningen av dina beats?
— Jag har sålt dem genom en plattform som heter Beatstars, där de laddas upp på en hemsida.
Plattformarna säljer licenser som en artist kan köpa för att få använda ett beat i en låt. Sinas licenser kostar från 30 dollar upp till 200 dollar. Köparen kan även betala för exklusiv rätt till beatet.
Har du några tips till andra som vill bli låtskrivare?
— Ja, experimentera och testa mycket, låt dig inspireras av det som gör dig till just den du är, det hörs i musiken.
Sinas lägenhet rymmer en hemmastudio där han komponerar sina beats. Datorn är den digitala låtskrivarens huvudinstrument och enligt Sina kommer man långt med den och en så kallad Digital Audio Workstation.
Sina sätter sig för att visa, förtjust över att jag vill lära mig hur det funkar. Han sätter igång att skapa det nya beatet och jag får efter bästa förmåga hänga med i förklaringarna.
—- Ja, man lägger ett ljudpussel liksom, det finns oändliga valmöjligheter… Vi behöver en kick här, där har du sub-basen, jag lägger på en bakgrundseffekt av sorl där, hör du 80-talssynten…?
Sina klickar sig fram i sin ljudvärld och efter några dagars mästerlig marinering är beatet klart.
Fotnot: Hör Sinatos beat till UNT på unt.se.