En prydligt men ändå ledigt klädd 43-åring tar emot i en av artistlogerna på plan 5 i Uppsala konsert och kongress. Tjänsterummet har han ännu inte tagit i besittning. Men Henrik Lillsjö är redan på plats i huset trots att det bara gått några dagar sedan han fick tjänsten som vd och konstnärlig ledare för Uppsala konsert & kongress.
– Från 1 juni ska jag arbeta heltid. Walter Brolund kommer att se till så att jag får en bra överlämning, säger han samtidigt som Camilla Karlsson, vd-assistent, kommer in med kaffe.
Walter Brolund har fungerat som t f vd sedan hösten 2019, då Lena Åberg Frisk hoppade av vd-uppdraget. Men snart är det Henrik Lillsjö som står på kommandobryggan och har det yttersta ansvaret för att UKK navigerar rätt i den storm eller stiltje (välj själv) som går under namnet corona.
Går det att planera inför hösten?
– Först och främst tror jag att alla i kultur- och nöjesbranschen är överens om att läget är unikt. Ingen har varit med om något liknande. Mycket hänger förstås på hur pandemin utvecklas, om det kommer en andra våg, hur restriktionerna ser ut och så vidare. Men vi har ett huvudscenario som vi jobbar efter.
Hur ser det scenariot ut?
– Vi utgår från att det program som redan lagts går att genomföra. Går inte det tvingas vi till alternativa lösningar. Hur de kan komma att se ut går inte att säga i dag. Men visst är det ont om tid. Vi är snart inne i juni, semesterperioden närmar sig och redan i slutet av augusti hoppas vi inleda höstsäsongen.
I ägaridén står att UKK ska erbjuda en "unik mix av musik". Hur tänker du kring det när pandemin väl är över och du kan sätta din prägel på verksamheten?
– Huset ska vara levande, det är kanske det allra viktigaste. Uppsalaborna ska känna att det är deras hus och att de är välkomna, oavsett om man är ovan konserthusbesökare eller konnässör. I programläggningen vill jag att vi ska arbeta med både spets och bredd – lokalt, nationellt och internationellt.
Hur ser du på balansen mellan att å ena sidan hyra ut huset till välkända artister på Sverigeturné, å andra sidan göra egna konserter som kanske lockar en mindre publik?
– Det ska finnas plats för bägge alternativen i vår mix. För mig står bredd inte bara förr så kallade breda artister, utan också för en genremässig mångfald. Populärt, smalt, progressivt – det ska finnas plats för det mesta bara kvaliteten finns där, det är viktigt att påpeka. Samtidigt vill jag ha en ständigt pågående diskussion om vad kvalitet är.
I debatten har det uttryckts oro för att UKK riskerar att blir ett allmänt kulturhus där konserterna får en mindre roll. Hur ser du på den kritiken?
– Det ska också finnas utrymme för olika uttrycksformer, men musiken är husets grundverksamhet.
Andra debattörer menar att utbudet blivit urvattnat på senare år och att UKK inte längre har som ambition att boka stora artister från den internationella scenen.
– Det är oerhört viktigt att kunna erbjuda något exklusivt och unikt på scenen. Självklart vill jag medverka till att stora internationella stjärnor kommer till UKK. Överhuvudtaget är det viktigt att ge plats för utländska artister. Då blir UKK en plats där Uppsala möter världen. Jag har ett upparbetat internationellt nätverk från åren i Vara konserthus som jag skulle vilja använda mig av här. Det kan handla om både samarbeten och gästspel.