– Vi tycker det är fint att kunna erbjuda en stund av eftertanke denna dag och att musiken sätts in i ett sammanhang med text, säger Anna Rubinsztein.
Hon och hennes syster Elin Rubinsztein är violinister, uppvuxna i Uppsala, och de har tagit initiativet till konserten. De frågade Elins kollega i Uppsala kammarorkester, cellisten Sara Wijk, om hon ville vara med i projektet och blev glada då hon ville det.
– Det är underbart att spela i stråktrio igen. Det har jag inte gjort på länge, säger Sara Wijk.
Med sig på konserterna har de också författaren och journalisten Maciej Zaremba. Han ska läsa ur sin bok "Huset med de två tornen", som handlar om hans mamma och mormors flykt undan nazisterna.
Den 27 januari 2020 är det 75 år sedan fånglägret Auschwitz-Birkenau befriades. Varje år hålls det manifestationer på denna Förintelsens minnesdag.
– Ofta är det frågan om föredrag eller ljusmanifestationer, men vi tyckte att vi ville göra något annat, något som inte handlar om död och fasor, säger Elin Rubinsztein.
– Det är roligt att Uppsala stadsteater nappade på vår idé om en musikalisk och litterär minnesstund.
Denna litterära och musikaliska minnesstund ska ges på ytterligare två ställen i Uppland under veckan.
De tre musikerna tycker att konserter är ett bra tillfälle att fortbilda sig i kringfakta runt verken de ska framföra.
Gideon Klein skrev sin stråktrio 1944 och Hans Krasa skrev sin samma år. Kompositörerna, som båda var från Tjeckien, skrev dem när de var internerade i koncentrationslägret Teresienstadt. Båda var etablerade kompositörer före de fängslades. De skrev flera verk under sin tid i lägret och fortfarande spelas deras musik världen över.
– Teresienstadt var ett modelläger som tyskarna visade upp för besökare. Nazisterna såg gärna att det gavs konserter med lägerfångar när lägret visades upp. Till exempel var Röda korset här på besök under krigets sista år. Men Klein och Krasa deporterades senare till Auschwitz där de dog strax före befrielsen, berättar Sara Wijk.
Det var flera konstnärer och intellektuella internerade i Teresienstadt, som till exempel författaren Hans Günther Adler, konstnären Pets Kien och pianisten Alice Sommer Herz. Även de deporterades vidare till Auschwitz och dog där.
Konserten ska ges i Norrtälje kyrka 25 januari, på Uppsala stadsteaters scen Intiman 27 januari och i Årsta kyrka 30 januari.