Tidstypisk musik fick Peter Englund i rätt stämning

Det tidiga 1940-talets populärmusik inspirerade Peter Englund under arbetet med kommande boken "Onda nätters drömmar". Nyligen lade historikern och författaren ut en spellista på Spotify med tydlig koppling till 1942, året då andra världskriget tog en ny riktning.

Uppsalaförfattaren och historikern Peter Englund är aktuell med boken "Onda nätters drömmar" som han också gett ett soundtrack, tillgängligt för alla med ett Spotifykonto.

Uppsalaförfattaren och historikern Peter Englund är aktuell med boken "Onda nätters drömmar" som han också gett ett soundtrack, tillgängligt för alla med ett Spotifykonto.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Musik2022-08-01 18:00

Fram till senhösten 1942 pekade mycket på att axelmakterna med Nazityskland i spetsen skulle vinna kriget. Men under november inträffade flera händelser som visade att motsatsen var fullt möjlig. Peter Englund gestaltar i sin nya bok "Onda nätters drömmar" (utkommer 19 augusti) krigets vändpunkt genom att skildra 39 vitt skilda människoöden utifrån brev, dagböcker och memoarer.

– För att få en känsla för tidsandan har jag lyssnat mycket på den musik som spelades på radio 1942. Det har också blivit väldigt många filmer från det året. Jag vet inte hur många gånger jag sett "Casablanca", säger Peter Englund, som i boken även skildrar inspelningsarbetet av den ikoniska filmen med Humphrey Bogart och Ingrid Bergman i huvudrollerna.

"As Time Goes By" med Dooley Wilson finns förstås med på spellistan. Andra klassiker som ryms är bland andra "We'll meet again" med Vera Lynn, "Lili Marleen" med Marlene Dietrich och "Min soldat" med Ulla Billquist. Men det finns också plats för mindre känd musik, från Sovjetunionen och Japan till exempel.

Att musik är en viktig del av Peter Englunds liv och författarskap är tydligt. Han gör research och skriver oftast till musik. Under arbetet med "Söndagsvägen" (2020) som handlar om ett uppmärksammat kvinnomord 1965 lyssnade han mycket på den tidens populärmusik. Det blev en offentlig spellista på Spotify då också.

– Musik ser jag som den främsta formen av ordlös kommunikation. För mig fungerar den som en tidsmaskin när jag vill komma i stämning och skildra en epok.

Han har en bred musiksmak och uppskattar de flesta genrer, från swing via Bob Dylan till opera, som han uttrycker det. Fast så värst många konsertbesök blir det inte i ärlighetens namn.

– Nej, jag har ju fortfarande ganska små barn och det blir sällan tid över. Tur att man kan strömma musik och film.

Vad Peter Englund ska ägna nästa bokprojekt åt är oklart. En reportageresa till Ukraina på uppdrag av Dagens Nyheter är planerad. Att det så småningom kanske blir en bok om Ukrainas öde är ingen vild gissning.

Fotnot: Spellistan på Spotify har samma namn som boken, "Onda nätters drömmar". Titeln är en parafras på en dikt av den italienske författaren och Förintelseöverlevaren Primo Levis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!