Musik och politik – räkna med dålig stämning

Det här med musik och politik är ett känsligt ämne. Kränkta artister, stekta karriärer och dålig stämning hör till ingredienserna.

Systrarna Johanna och Klara Söderberg i First Aid Kit blev måttligt förtjusta när de upptäckte att Moderatledaren Ulf Kristersson använt deras musik i en kampanjfilm.

Systrarna Johanna och Klara Söderberg i First Aid Kit blev måttligt förtjusta när de upptäckte att Moderatledaren Ulf Kristersson använt deras musik i en kampanjfilm.

Foto: Heiko Junge/NTB/TT

Musik2022-09-08 07:00

Valrörelsen går in på slutvarvet. Uppenbarligen undviker majoriteten av de kända svenska artisterna att sjunga ut om var de står partipolitiskt. Men det finns faktiskt vallåtar även 2022, även om de är ganska obskyra och knappast når fler än de redan frälsta. 

Redaktören Clara Popenoe Thor på tidningen Nöjesguiden skrev för några veckor sedan att hon nu "har förstört sin Youtube-algoritm för all framtid" genom att lyssna på årets vallåtar. Hennes lista imponerar måttligt. 

Det enda riksdagsparti som finns med är KD. Det är sångaren, tillika riksdagsledamoten Roland Utbult, som framför den Melloinspirerade låten "Vi är redo" med textrader som "Vi gör så att det vänder/Vi ska kämpa som legender".

I övrigt finns bara några av ungdomsförbunden med i uppräkningen, plus det högerextrema partiet Alternativ för Sverige, vars låt heter "Nu är vi på väg att vinna". Optimistisk titel med tanke på att de fick 0,3 procent i senaste riksdagsvalet.

Skillnaden mot USA är tydlig. Där har stora artister som Bruce Springsteen, Jay-Z, Beoncé och Lady Gaga tydligt deklarerat att de stöttar demokratiska presidentkandidater som Barack Obama 2012 och Joe Biden 2020. När det var dags för Obama att checka ut efter åtta år gjorde Springsteen till och med en tack och adjö-konsert i Vita huset.

Att en gråsosse som Ulf Lundell skulle dyka upp i Sagerska huset och spela för Stefan Löfven när statministerposten övergavs i fjol fanns inte på kartan.

undefined
Jenny Wilson uppträdde på Vänsterpartiets valupptakt 2018 i Stockholm. Adam Tensta och Popsicle gjorde henne sällskap.

Men det finns artister som ställer upp. På sensommaren 2018 medverkade Popsicle, Jenny Wilson och Adam Tensta på Vänsterpartiets valupptakt på Södermalm. Dåvarande partiledaren Jonas Sjöstedt sade till tidningen Mitt i Stockholm att "artister ofta har progressiva värderingar".

Stämmer det? Omöjligt att svara på förstås. Men det kan mycket väl vara så att artister som "kommer ut" oftast gör det till vänster på den politiska skalan. Fast det finns undantag. Peter Jezewski, tidigare medlem i Boppers, kandiderade till riksdagen för SD 2016 och har också spelat på partimöten. Det har påverkat hans karriär negativt, enligt honom själv.

Att ofrivilligt bli kramad av "fel" parti kan också vara känsligt.

undefined
Systrarna Johanna och Klara Söderberg i First Aid Kit blev måttligt förtjusta när de upptäckte att Moderatledaren Ulf Kristersson använt deras musik i en kampanjfilm.

När Ulf Kristersson (M) tidigare i år lade upp ett kampanjklipp på Instagram till tonerna av First Aid Kit blev det dålig stämning direkt:

”Hej Ulf Kristersson, fråga gärna innan ni använder vår musik i era kanaler. Vi hade självklart sagt nej. Vi tar kraftigt avstånd från den politik ni driver och era värderingar”, svarade First Aid Kit.

För några år sedan inledde Timbuktu en juridisk process mot SD. Artisten ansåg att SD inte hade rätt att använda formuleringen ”Alla vill till himlen men ingen vill dö i vårdkön” på sina valaffischer, eftersom textraden var för lik titeln på hans mest kända låt. Men tingsrätten gav SD rätt.

undefined
Det var då det. I början av 2000-talet var Andrés Esteche en het artist som var med i Melodifestivalen. Efter 2010 svalnade karriären. Själv tror han att det beror på kopplingen till Vänsterpartiet.

Det går tydligen också att sabotera en artistkarriär genom att göra inhopp i valrörelsen. Åtminstone om man får tro sångaren Andrés Esteche, som inför valet 2010 gjorde Vänsterpartiets officiella vallåt "Robin Hoods vänner". 

Han berättar för Dagens Nyheter om lyckan när han fick frågan från partiet han redan var medlem i. Men det dröjde inte länge innan artisten upptäckte att telefonen slutat ringa och att han hamnat i frysboxen. Plötsligt blev det svårt att få gig eller bli inbjuden till tv-shower.

– Jag stekte min karriär med den här låten, helt klart, säger han till DN.

Uppsalaband angriper SD

Den nyligen återförenade Uppsalagruppen Big Fish och Sverigedemokraterna har en sak gemensam. Bägge bildades 1988. Men där upphör alla likheter. Nyligen släppte bandet singeln "När idag blir igår", där SD får sina fiskar varma. 

Uppsalabaserade T. Ring, Punk och Herr Talman (Pär Ågerfalk och Leo Larsson) är ett annat band som kommenterar SD:s politik i nya låten "Vitboken".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!