Musik i Uppland tvingas spara fyra miljoner

Musik i Uppland står inför ett tufft sparbeting. Det ekonomiska läget har blivit akut och nu krävs åtgärder. "Vi måste spara fyra miljoner kronor för att få ekonomin i balans nästa år, säger länsmusikchef Gabriel Lindborg.

Länsmusikchef Gabriel Lindborg tvingas dra i nödbromsen för att få Musik i Upplands ekonomi i balans 2025.

Länsmusikchef Gabriel Lindborg tvingas dra i nödbromsen för att få Musik i Upplands ekonomi i balans 2025.

Foto: Julia Koch

Musik2024-05-22 16:30

Sedan 2018 har länsmusikorganisationen Musik i Uppland (MiU) haft ett resultatmässigt tapp på i genomsnitt 400 000 kronor per år. För två år sedan gick kostnaderna om intäkterna och läget började bli ohållbart.

– Det stora problemet är att de statliga bidragen urholkats eftersom de inte skrivs upp i tillräcklig grad, säger Gabriel Lindborg.

De senaste åren har inflationen gjort att läget förvärrats ytterligare. I år har MiU budgeterat för ett underskott på drygt två miljoner kronor och nästa år pekar prognosen på minus tre miljoner om inget görs. 

– Att vi fortfarande klarar oss beror på att våra utgifter var lägre under pandemin och att vi då kunde lägga undan pengar. Men nu måste vi vidta åtgärder för att få ekonomin i balans 2025. Resultatet måste förbättras med närmare fyra miljoner, vilket motsvarar tio procent av vår omsättning, säger Gabriel Lindborg.

undefined
Rebecca Miller, Uppsala Kammarorkesters chefsdirigent 2019–2023, är gästdirigent när den nya säsongen inleds 5 september.

Vilka åtgärder kan det handla om?

– Just nu pågår förhandlingar med facket och jag kan inte säga något förrän allt är klart. Men den största utgiftsposten handlar om personalen. Där ser vi över möjligheterna att bli kostnadseffektivare.

När kan förhandlingarna vara klara?

– Den närmaste tiden, så att vi vet vad som gäller i god tid inför höststarten.

Enligt Gabriel Lindborg finns inga planer på att göra neddragningar på programmen för barn och unga. Målet är också att fortsätta ge alla invånare i Uppsala län en så fullödig verksamhet som möjligt.

undefined
Sedan den här bilden togs har violinisterna Nils-Erik Sparf och Klara Hellgren lämnat ensemblen, men Per Nyström, cello, Ylva-Li Zilliacus, viola, och Brusk Zanganeh, violin, är kvar i Uppsala Kammarsolister.

Uppsala Kammarorkesters verksamhet kommer att fortsätta som vanligt under det kommande spelåret. På MiU:s hemsida går det redan nu att teckna sig för ett abonnemang som täcker samtliga tio konserter.

Däremot slopas motsvarande abonnemang med Uppsala Kammarsolister. Enligt Gabriel Lindborg ska den åtgärden inte tolkas som att det inte blir några kammarmusikkonserter.

– Det är biljettformen abonnemang som försvinner, det är det enda vi beslutat. Hur det blir med kammarkonserterna ingår i de pågående förhandlingarna.

Gabriel Lindborg beklagar att Miu nu tvingas skära i verksamheten, som förutom Kammarorkestern och Kammarsolisterna också inkluderar Linnékvintetten och Trio X.

– Det är ett resultat av politiska prioriteringar, till slut får de konsekvenser. Så ser det tyvärr ut på många håll i Sverige. Läget är ansträngt, säger han.

undefined
Gabriel Lindborg menar att orsaken till det ekonomiskt kärva läget beror på att kulturen prioriterats ned av politikerna under en rad år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!