Han växte upp mitt i smeten på stockholmska Södermalm. Men som tonåring var det något helt annat som lockade Petter Alexis Askergren, eller rätt och slätt Petter som det svenska folket känner honom som.
– Jag åkte jämt och ständigt till Uppsala. Där fanns ett helt annat och mer spännande musikliv, med ställen som dåvarande Rackis och Barowiak, säger Petter som även bott i Uppsala och studerat konsthistoria.
Sedan 1998 och debuten ”Mikrofonkåt” har Petters musikaliska alster stadigt snurrat på skivspelare och strömmats på spellistor runt om i Sverige. Själv pekar han på sin ständiga vilja till förnyelse som ett viktigt recept till framgång.
– När jag släppte min första skiva hade jag målet att göra minst tio skivor - a och o för att bli långsiktig i den här branschen är att göra en andra skiva som inte låter som den första, och så vidare, säger Petter och fortsätter:
– Min drivkraft är att hela tiden sätta mig i nya sammanhang, ta nya musikaliska grepp och ständigt utveckla mitt språk. Om man fastnar i gamla spår utmanar man heller inte sina lyssnare.
Till hösten släpper Petter ett nytt och helakustiskt album, och spelningen i Uppsala tillsammans med bland andra ”Så ska det låta”-pianisten Marika Willstedt kommer även den att vara av det mer lågmälda slaget.
– Det är ett koncept som vi testade förra året på visfestivalen i Västervik. Det är spännande att prova på något nytt, samtidigt som jag förstås kommer att spela en del av mina gamla låtar.
Men tvärtemot vad man skulle kunna tro har det inte alltid gått som på räls för Petter.
– Under perioden 2003-2005 slet jag som ett as, samtidigt som jag hade en hel del motgångar. Då funderade jag allvarligt på att kasta in handduken och lägga av som artist, säger Petter och fortsätter:
– Men till slut kom jag till en gräns där jag insåg att bara man fortsätter och är konsekvent, kommer man till slut att bryta igenom. Det säger jag till alla unga artister jag möter i dag – att de inte ska ge upp.
Utöver albumet utkommer Petter dessutom snart med en ny bok, som anknyter till 2013 års uppmärksammade ”16 rader” där rapparen själv gick igenom sina mest kända låttexter med kommentarer. I den kommande boken har Petter i stället låtit ett antal författare, vilkas namn än så länge är hemliga, tolka om hans texter till noveller.
– Problemen i samhället börjar ofta med läs- och skrivsvårigheter. Jag hade själv svårt att läsa och skriva som ung, och när jag lyckades knäcka den koden öppnade sig äntligen all litteratur för mig och därmed möjligheten att skriva låtar.
För några år sedan utbildade sig Petter i socialpedagogiskt ungdomsarbete vid Tollare folkhögskola, en kurs där fokus delvis låg på läsandets kraft. Han har själv också varit ute och föreläst mycket i skolor på temat.
– Med ”16 rader” ville jag föra fram en slags pedagogisk tes utifrån mina egna erfarenheter, och den kommande boken är en direkt fortsättning på temat. Tanken är att visa för unga människor hur till och med en låttext kan mynna ut i en novell, och hur pass viktigt det är i dag att kunna skriva och formulera sig.
Vad lyssnar du annars på just nu?
– Min kollega och Sveriges Radio-medarbetaren Eye N’ I:s Spotify-spellistor, med mycket grym soul och jazz. Och så Lalehs ”Var mig själv” – den är som en kampsång för unga, med en fantastiskt fin Ted Gärdestad-anda.
Petter med band uppträder i Parksnäckan lördag 30 juli.