"Idol-Leo" steker både mustaschen och Uppsala

Inför "Idols" finalveckor bad Leo Tekiel TV4 att de skulle ändra hans hemort från Uppsala till Luleå.
– Det är trots allt bara de två sista åren jag varit Uppsalabo, säger 22-åringen inför sin andra lördagsfinal.

Mustachen är numera ett minne blott. Den rakades han bort efter ett löfte till jurymedlemmen Katia Mosally.

Mustachen är numera ett minne blott. Den rakades han bort efter ett löfte till jurymedlemmen Katia Mosally.

Foto: Jakob Dahlström

Musik2024-10-18 16:30

Under de första avsnitten av "Idol" angavs Uppsala som Leo Tekiels hemort i presentationen. Men på första lördagsfinalen 12 oktober stod det plötsligt Luleå i grafiken.

– Det var mamma som uppmärksammade mig på det. Och visst, hon har en poäng. Det är Luleå som är min hemstad. Jag gillar verkligen Uppsala, men jag har ju bara bott där de senaste två åren, säger Leo Tekiel.

Om det inte varit för avancemanget i "Idol" hade Leo i höst fortsatt sina studier på kandidatprogrammet i biomedicin på Uppsala universitet. I stället befinner han sig i den galna "Idolbubblan" och har flyttat in på hotell i Stockholm.

– Annars bor jag i studentlägenhet på S:t Johannesgatan. Och visst kan jag sakna Uppsala, framför allt på kvällarna. Det finns nog ingen bättre studentstad i Sverige tack vare alla nationer, säger Leo som är medlem i både Snerikes och GH.

I den slutaudition som tog honom till "Idols" finalveckor gjorde han en version av John Lennons låt "Jealous guy". Men det är varken Lennons eller Bryan Ferrys välkända inspelningar som Leo lyssnat mest på. I stället är det Donny Hathaways souliga version som gett inspiration.

– Jag lyssnar en hel del på äldre artister, som just Donny Hathaway, BB King och Aretha Franklin. Men jag gillar också lite nyare artister och band som Jeff Buckley och Radiohead.

undefined
Anders Bagge, Katia Mosally, Ash Pournouri och Peg Parnevik utgör årets "Idol"-jury.

I den första lördagsfinalen tolkade han Radioheads hit "Creep" och fick mycket beröm för sin insats. Däremot föll Leos mustasch knappast juryn på läppen. Jurymedlemmen Katia Mosally deklarerade tydligt att hon absolut inte ville se den kommande lördag (19 oktober) om Leo överlevde omröstningen. Leo lovade att göra så.

– Så nu har jag rakat av mig muschen. Väldigt ovant att se sig själv i spegeln utan den måste jag säga.

Nu på lördag gör Leo Tekiel en av Princes största hits – "Kiss". Då gäller det att han bemästrar det som varit hans största problem i programmet – nervositeten.

– Så är det, men jag tycker att det känns bättre och bättre. När slutaudition var avklarad i våras bestämde jag mig för att sjunga mycket inför publik under sommaren hemma i Luleå. Det gav resultat.

Leo Tekiel är självlärd både när det gäller sången och gitarrspelet. Han har mestadels suttit hemma i pojkrummet och på sin höjd uppträtt för kompisar. Före "Idol" hade han noll scen- och mikrofonvana.

– Och det var verkligen inte jag som anmälde mig till programmet. Det gjorde mamma, utan att berätta något för mig.

undefined
Leo Tekiel hamnade i "Idolbubblan" sedan hans mamma anmält honom till programmet i våras.
undefined
Nervositeten har varit kämpig för Leo Tekiel, men han har undan för undan lärt sig att bemästra den.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!