"Hög tid att fullborda comebacken"

Återkomsten inleddes 2016. Tre år senare släpper Uppsalabandet Misery Loves Co. albumet "Zero" och visar att comebacken är allvarligt menad.

Patrik Wirén, Michael Hahne och Örjan Örnkloo utgör Misery Loves Co. som släpper sitt första album på 19 år.

Patrik Wirén, Michael Hahne och Örjan Örnkloo utgör Misery Loves Co. som släpper sitt första album på 19 år.

Foto: Jerker Josefsson

Musik2019-11-29 07:00

Misery Loves Co. är metalbandet som under andra halvan av 90-talet släppte tre album, varav det andra, "Not Like Them" (1998), belönades med en Grammis. Efter "Your Vision Was Never Mine to Share" (2000) lades gruppen ned och medlemmarna ägnade sig åt andra musikaliska projekt.

Men låtskrivarparet Patrik Wirén och Örjan Örnkloo fortsatte att, åtminstone sporadiskt, skriva musik. Tankarna på en återförening började gro och 2016 var tiden mogen. Tre år senare har MLC-trion Wirén, Örnkloo och Michael Hahne tillsammans med turnémusikerna Jörgen Sandström och Jesper Skarin gjort ett antal uppmärksammade festivalspelningar, klubbgig och även hunnit släppa fyra singlar. Nästa steg var givet – ett fullängdsalbum.

– Det känns härligt att äntligen kunna släppa "Zero" och fullborda comebacken. Det tar alltid längre tid än man tror att få ett album klart. När vi tog upp tråden igen 2016 trodde jag att vi skulle kunna ha en platta ute redan året efter. Så blev det verkligen inte, säger Patrik Wirén.

Bland låtarna finns förstås de senaste årens singlar som exempelvis "Suburban Breakdown" och Garbage-covern "Only Happy when it Rains".

–  Vi har också med några betydligt äldre egenskrivna låtar, som "Fell in love", plattans kanske mörkaste spår. Den skrev Örjan och jag 2005. Även vår senaste singel "Way Back Home" har faktiskt ganska många år på nacken, berättar Patrik Wirén.

Han säger att bandets ambition är att fortsätta ge ut musik och spela ute. "Zero" är ingen engångsföreteelse, utan snarare än språngbräda för att få ytterligare fart på karriären efter närmare två decenniers tystnad.

– Jag tror att vi började i rätt ände 2016. Vi skrev en hel del nya låtar, släppte singlar och började spela ute. Det var aldrig frågan om en nostalgitripp tillbaka till 90-talet för vår del. Fast det hindrar ju inte att många 40-plussare som lyssnar på oss nu känner att "wow, det här var mitt favoritband när jag var 20", säger Patrik Wirén.

Närmast väntar några event i Stockholm i samband med att musiken släpps digitalt, på vinyl och cd. Den 7 december spelar MLC på Kraken i Stockholm tillsammans med Katatonia, en konsert som redan är utsåld. Det betyder 900 pers i publiken. 

Några spelningar i Uppsala är inte inbokade, men Patrik Wirén lovar på stående fot att bandet kommer att spela i hemstaden under 2020. När och var är ännu oklart.

Michael Hahne, Patrik Wirén och Örjan Örnkloo utgör Misery Loves Co. som släpper sitt första album på 19 år.
Michael Hahne, Patrik Wirén och Örjan Örnkloo utgör Misery Loves Co. som släpper sitt första album på 19 år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!