Salsta slott ligger som en välgräddad maräng i ett hav av gräddvit snö. Nära köksingången står en motorstark SUV i premiumsegmentet parkerad. Mot väggen vilar ett par längdskidor med tillhörande stavar som ser ut att ha använts flitigt i många år. Vilket av fortskaffningsmedlen som tillhör Vattholmabon Niclas Malmberg är inte svårt att räkna ut.
– Sådana här dagar åker jag förstås skidor till jobbet, ler den tidigare MP-politikern som både varit riksdagsledamot och kommunalråd i Uppsala.
Sedan våren 2020 arrenderar han och kompanjonerna Linda Karlsberg och Marcus Segersvärd genom bolaget Alla tiders slott och kultur Salsta slott, beläget några kilometer norr om Vattholma. Trots pandemin lyckades trion under premiäråret genomföra många slottvisningar och även återuppliva den förr så vitala konsertserien Musik på Salsta.
– Våra salongskonserter lämpade sig väl för en mindre publik, så den restriktion på 50 personer som gällde passade oss bra, säger Niclas Malmberg
Många av slottets rum och salar är sedan i fjol hem för historiska klaverinstrument som egentligen tillhör Klaverens hus i Lövstabruk. Platsbristen i det norduppländska museet gör att Salsta slott nu huserar ett antal klavikord, pianon, flyglar och orglar. Det förstärker onekligen känslan av att musiken har en given plats på slottet.
Inför årets säsong finns redan ett mer eller mindre färdigt konsertprogram under vinjetten Musik på Salsta. Det gäller "bara" att smittspridningen trycks tillbaka och att restriktionerna för allmänna sammankomster lättas upp.
Den 1 maj planeras för en konsert med fokus på musik ur Niclas Malmbergs verk "Alla tiders musik". Kompositionerna är skapade utifrån musikhistoriska genrer från 1600-talet och fram till 1900-talet. Här ryms barock, klassicism, romantik och modernism. Musiken går redan att lyssna till via de digitala plattformarna Spotify och iTunes.
Hur går man tillväga för att tonsätta ett slott?
– Jag har låtit mig inspireras av de olika rummen och salarna. Salsta slott är ursprungligen från 1600-talet, men mycket har förändrats under seklernas gång. Det gör att man kan hitta inslag och detaljer från senare århundraden också. När jag skrev musiken i höstas använde jag typiska element från motsvarande musikepoker för att spegla slottets interiör, säger Niclas Malmberg.
Musik och musikhistoria har alltid haft en stor plats i Niclas Malmbergs liv. Han har ett förflutet i olika popband och var bland annat medlem i indiebandet In Deed från Uppsala men hoppade av strax innan de slog igenom i slutet av 1990-talet. På senare år har han komponerat allt från barnmusik till symfoniska verk. Han har en fil.mag i musikvetenskap och är väl förtrogen med de flesta genrer.
Vad ger det dig att skriva musik?
– Det mesta skulle jag säga. Att komponera är mitt sätt att uttrycka känslor och tankar. När inspirationen dyker upp brukar jag sätta mig ner och förverkliga mina idéer vid pianot.
På albumet "Alla tiders musik" spelar han alla instrument själv. Fast i ärlighetens namn är det inte tidstypiska instrument som klavikord och barockviolin som hörs. Malmberg har använt synthesizer och samplat friskt i sin hemmastudio.
– Men på konserten 1 maj kommer jag att spela piano tillsammans med Rebecka Karlsson på barockviolin. Då kommer vi att framföra en del av musiken från albumet, säger Niclas Malmberg.