Han skapar musik som når ut i rymden

Meteorregnet Perseiderna kulminerar i dagarna. Under torsdagskvällen uppmärksammas himlafenomenet på mikrofestivalen "Ambient under stjärnorna" vid Ekolns strand i Graneberg i södra Uppsala.

Michael Grunditz är en av de musiker som spelar på festivalen "Ambient under stjärnorna".

Michael Grunditz är en av de musiker som spelar på festivalen "Ambient under stjärnorna".

Foto: Göran Sterner

Musik2021-08-11 18:30

Perseiderna hör till de astronomiska begivenheterna i mitten av augusti varje år. Då korsar jorden en bana med meteorgrus som kommer från kometen Swift-Tuttle. Sedan några år arrangeras en musikkväll i Uppsala för att markera kulmen på den spektakulära meteorsvärmen.

– Vi har tidigare gjort "Ambient under stjärnorna" i samarbete med kulturföreningar som Kvarnbokvarns vänner och Kulturhuset Femman. Det har fallit mycket väl ut. Den här gången gör vi det i samarbete med Kultur vid Ekoln, säger Martin Gumucio, en av festivalens arrangörer.

Han är själv musiker och ingår tillsammans med cellisten Hanna Eriksson i Uppsaladuon Perseid. De skapar musik för synth och cello inom ramen för genren ambient, där meditativ elektronisk eller elektroakustisk musik står i fokus. Till genrens mest kända artister hör Brian Eno, Jean Michel Jarre, Enigma och Tangerine Dream.

– Vi hoppas givetvis på klart väder och att det sent på kvällen går att få se Perseiderna till tonerna av stämningsskapande musik som framförs live, säger Martin Gumucio.

Festivalkvällen pågår mellan klockan 18 och 23, med andra ord de timmar när dagsljuset så småningom övergår i skymning och senare i kompakt augustimörker. Martin Gumucio poängterar att det rör sig om en festival med ett brett tilltal. Alla är välkomna, inte minst familjer med barn som fascineras av rymden. Det är fri entré, mat och dryck går att köpa på plats. 

– Vi vill skapa en trivsam kväll där man kan ta del av dramatiken på himlen, njuta av musik och umgås inom ramen för rådande restriktioner, säger Martin Gumucio, vars duo Perseid den här gången inte spelar på festivalen.

Det ska däremot Uppsalamusikern Michael Gruntzig göra. Ett uruppförande av det egna verket "In the evening" står på programmet.

– Jag skrev det för några år sedan, men har nyligen omarbetat en del och skrivit till två satser, säger han.

undefined
Michael Grunditz är en av de musiker som spelar på festivalen "Ambient under stjärnorna".

"In the evening" sticker ut en smula från den gängse ambientmallen, enligt Michael Grunditz. Han kallar därför sin musik för postklassisk, en annan beteckning för musik i gränslandet mellan konstmusik, pop och elektroniskt. Musiken framför han på synth tillsammans med dottern Filippa Grunditz på violin. 

– Förhoppningsvis kan det bli ytterligare ett framförande i höst med en cellist förutom Filippa, säger Michael Grunditz.

Han kom redan som ung in på elektroakustisk musik och modern konstmusik. Max Richter och Karlheinz Stockhausen hör till husgudarna och inspirationskällorna.

Att sammanföra akustiska instrument som tvärflöjt, fiol och cello med synthesizers skapar stämningar och harmonier som Michael Grunditz tilltalas av. Men han betonar att han egentligen inte skriver soundtrack till rymdfenomen. För honom är det musikaliska elementet fullt tillräckligt. Däremot har han inget emot om de som lyssnar får associationer till universums skönhet.

– Jag var med på "Ambient under stjärnorna" för två år sedan. Det var väldigt trevligt och jag tackade ja direkt när jag bjöds in till årets festival.

Michael Grunditz ägnar en stor del av sin tid åt att skapa och spela in musik, som oftast läggs ut på de digitala plattformarna Soundcloud och Spotify. Tidigare jobbade han som programmerare, men sedan några år är han sjukpensionär.

Fotnot: Övriga akter på "Ambient under stjärnorna" är Boulderdash, Konrad Ilke och To Setto Setto

undefined
Hanna Eriksson och Daniel Skaborn spelade på "Ambient under stjärnorna" år 2018.
Så bildas en meteorskur

Meteorsvärmar inträffar vid jordens passage genom en meteorström. Strömmen består av stoft från kometer som kretsar kring solen i banor. Om jorden passerar i detta kan en meteorskur bildas.

Det är inte stjärnor som faller, utan gruskorn som bromsas av atmosfären och hettar upp luften framför dem. Inbromsningen blir så kraftig att ljuset från hetluften kan ses från marken. Hettan får gruskornen att gå sönder och dunsta bort helt.

En meteorsvärm kan vara från några timmar till flera veckor.

Källa: NE

Karta: Kultur Vid Ekoln
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!