Fränder består av tre syskon med rötterna i Uppsala: Natasja Dluzewska, Gabbi Dluzewski och Daniel Dluzewski med estniskan Säde Tatar som fjärde medlem. Alla fyra sjunger, ofta i stämmor. Daniel spelar bas, Natasja fiol, Säde flöjt och Gabbi svensk bosoki. De tar avstamp i folkmusiken och skapar tillsammans en intensiv och själfull musikalisk brygd med rockig attityd. Kompositionerna är dels egna, dels traditionella estniska och svenska låtar som skruvats till.
Gruppens debutalbum kom i fjol höstas och fick övervägande fina recensioner i många europeiska tidningar. UNT:s recensent Niklas Skeri hade dock några invändningar: "Skickligt och välklingande men med för lite galenskap och upptäckarlusta", skrev han.
– Vi fick övervägande bra recensioner och inga sågningar i alla fall, konstaterar Gabbi Dluzewski och berättar att gruppen är inriktad på att så småningom gå in i studion igen och spela in nytt material.
Men först ska sommarens turné genomföras. Tre länder i tre världsdelar står på schemat.
– Vi kommer att vara ute i en månad och tre veckor. Totalt är 27 spelningar inbokade, berättar Gabbi Dluzewski.
Den 21 juni inleds turnén med den första av åtta konserter i Japan. Därefter blir det ännu en långflygning till Kanada med omkring 16 spelningar över hela det väldiga landet. Turnén avslutas i Estland med två konserter.
Inga spelningar i Sverige?
– Nej, det är lite tråkigt att ingen arrangör här hemma har nappat. Men vi gläds åt att vi fått bra gensvar i Kanada och Japan, säger Gabbi Dluzewski.
I Japan blir det enbart konserter medan det i Kanada också handlar om folkmusikfestivaler, något som Fränder ser fram mot extra mycket. Dels för att de innebär fina möjligheter att visa upp sig, dels för att folkmusikfestivalerna i Kanada är lite annorlunda än här hemma.
– Som jag har förstått det så slår man ofta ihop musiker från olika band för att få till riggade jam på scen, säger Gabbi Dluzewski.
Att göra en så pass stor turné i egen regi med ett antal långflygningar innebär förstås en ekonomisk risk. Men Gabbi Dluzewski, som håller i turnétrådarna, räknar med att det som sämst kommer att gå plus minus noll. I bästa fall blir det ett ekonomiskt överskott.
– Hade vi nöjt oss med Kanada så hade jag känt mig helt säker. Där handlar det om bra gager. Samtidigt ser vi konserterna i Japan som en stor möjlighet som kan öppna många dörrar.