– Det känns verkligen speciellt att kunna göra Katterocken den här våren. Efter en lång pandemi med restriktioner är det fantastiskt att kunna samla så många ungdomar på ett ställe, säger Elsa Granvik, vice ordförande för Katedralskolans musikförening Radio Fräsch.
Banden kommer inte bara från Katedralskolan utan också från andra gymnasieskolor i Uppsala och Stockholm. Genremässigt finns det en stor bredd, från punk och metal via pop till funk. Borgerlig begravning (Eddie, Frans och Julian Rudström) är den mest namnkunniga gruppen, med många livespelningar och skivinspelningar på senare år.
Katterocken startade redan 1988 med 22 band i Katedralskolans matsal, som festivalen växte ur direkt. I stället arrangerades den växande Katterocken på studentnationer och Folkets hus fram till mitten av 90-talet, då engagemanget falnade. 1996, det senaste riktigt stora året, spelade inte mindre än 64 band under två dagar på två parallella scener. Sedan dess har Katterocken livats upp några gånger men utan att få riktigt samma fäste som under de första åren.
– Jag går sista året på gymnasiet och kan bara hoppas att den återupptagna traditionen med Katterocken fortsätter, säger Elsa Granvik.
Grupperna som spelar 5–6 april är Oliwer, Velouria, Ryunion, Mother, Funkar detta?, Tuva Sundbom, Graevel, Blanc, Bundy, Mediterranen Manageriets, Justitia, Sweet Remedy och Borgerlig begravning.