Malena Ernman viskar med sin altstämma när hon svarar i telefonen:
– Kan du ringa mig om två minuter igen? Jag måste nog gå ut med hundarna, annars börjar de skälla och jag har en dotter som sover.
När vi hörs igen har hon, balanserande med en kaffe i ena handen, en nyopererad labrador och en golden retriever i varsitt koppel samt mobiltelefonen i andra handen, satt sig på en bänk utomhus.
Måndagen 18 december kommer hon till Uppsala missionskyrka med a cappellagruppen Ecstatic Ensemble. Ernman startade kören under pandemin och står själv för en stor del av musikarrangemangen.
– Jag har arrat mycket för körer innan min egen karriär, jag var en supernörd då. Under pandemin började jag skriva igen, fortfarande nördigt med handskrivna notblad. Jag sitter och petar med linjal – kanske någon diagnos jag har, haha! Men det var som att hitta hem igen, säger hon.
Konsertpubliken kan vänta sig musik från medeltid till nutid.
– Vi börjar med gregoriansk munksång och slutar med Disney och en extrem julstämning med glittriga klänningar. Bland låtarna finns "Koppången" och "Oh helga natt" i mitt arrangemang.
Det går inte att prata med Malena Ernman i juletid utan att prata matkultur. Hon är vegan sedan många år, av klimatskäl.
– Jag är vegan men jag är även soptunna. Om någon inte orkar sin korv äter jag i stället upp den, jag försöker att inte slänga mat.
I veckan rapporterades det från klimatmötet, COP28, att det för första gången hölls en temadag om mat och att vi måste förändra våra matvanor.
– Det känns som en nål i en höstack. Det har gått så långt nu, vi skulle gjort mer för länge sedan, men det lilla man kan göra är att inte äta kött och ost.
Måste vi verkligen ta bort korven, köttbullarna och osten på julbordet? Vill vi verkligen det?
– Det är det som är problemet, att vi inte vill. Vi vill ha de där traditionerna och tryggheten i det och sedan säger vi att det är för barnens skull, men det är ju för barnens skull vi måste ändra oss, säger hon.
Men hur ska vi göra i stället då?
– Det är inte svårt. Jag lagar till exempel mat med havregrädde i stället för animalisk grädde. Till Janssons frestelse tar jag salt kapris, det är jättegott. Jag gör hemmagjorda julbullar av sojafärs och har en massa goda grejer i som chili, vitlök, persilja och andra kryddor och jag gör en "skinka" av rotselleri kryddad med juliga smaker, säger Malena Ernman.