Efter sommaren med Maskinen – nu kör Afasi från Uppsala solo igen

Uppsalas mest turbokäftade rappare har gjort succé med banden Afasi & Filthy, Ansiktet och återförenade Maskinen.
Nu satsar Herbert "Afasi" Munkhammar på solokarriären – och senaste singeln är "Full mitt i gatan".

"Full mitt i gatan" är Herbert Munkhammars nya låt under nygamla artistnamnet Afasi. Solokarriären rullar vidare samtidigt som Maskinen har spelat in flera osläppta låtar.

"Full mitt i gatan" är Herbert Munkhammars nya låt under nygamla artistnamnet Afasi. Solokarriären rullar vidare samtidigt som Maskinen har spelat in flera osläppta låtar.

Foto: Karl Bergsten

Musik2024-10-16 05:00

Nyheten i korthet

  • Herbert "Afasi" Munkhammar från Uppsala, känd från band som Afasi & Filthy, Ansiktet och Maskinen, satsar nu på sin solokarriär.
  • Efter en framgångsrik sommarturné med Maskinen har han släppt singeln "Full mitt i gatan" under sitt gamla artistnamn Afasi.
  • Munkhammar har även börjat skriva låtar för andra artister, vilket redan har resulterat i en stor listframgång med låten "Regnblöta skor" för Miriam Bryant.

– Allt handlar inte om knark och fylla. Det är inte det som är grejen. Men man ska kunna dansa till det, säger Herbert Munkhammar. 

Han har tillbringat sommaren på succéturné med återförenade Maskinen, som kickade igång motorerna igen efter en nioårig paus.

– Vi gjorde 17 gig i sommar. Det finns ju en otrolig energi i Maskinen. När vi träffades nu och började repa så insåg man att "shit, vilken hitkavalkad", säger han när vi ses på ett fik i Stockholm. 

undefined
I återförenade Maskinen fortsätter Frej Larsson och Afasi pumpa ut sin häxblandning av electro, hiphop, provokationer, house och baile funk. Nu ligger flera nya låtar inspelade. Maskinen bildades redan år 2007, då ingick även Oskar Linnros och Magnus "Filthy" Lidehäll i bandet.

Nu tar han nya tag som soloartist. Nyligen släppte han partystänkaren "Full mitt i gatan" under sitt gamla artistnamn Afasi, efter att ha kallat sig för Herbert Munkhammar på förra plattan "Vulkanen" där Uppsalaskildringen "Mina gamla drömmars stad" ingår.

– Det var en väldigt personlig platta där allt var supertematiskt. Som Afasi gör jag lite mer lekfullare och klubbigare musik. Det är musik som är gjord för klubben eller för en livescen. 

undefined
Herbert Munkhammar och Magnus Lidehäll slog igenom i början av 00-talet, som duon Afasi & Filthy. De hade gått i samma högstadieklass i Tiundaskolan.

Det var som Afasi allt startade, efter uppväxten i Luthagen. När Herbert flyttade från Uppsala i 20-årsåldern hade hiphopduon Afasi & Filthy redan fått ett genombrott.

– Jag körde ut partytält för ett eventföretag i Malmö och hörde mig själv på radion när P3 pumpade våra låtar på högvarv.

Så han sade upp sig och flyttade till Stockholm. Sedan dess har han levt på musiken

undefined
Erik Nordström och Herbert Munkhammar i r&b-duon Ansiktet, med hits som "Äckligt" och "X".

Sina största framgångar har Afasi haft i duo med andra artister. Först med just Afasi & Filthy (med hits som "Bomfalleralla", "Jobb" "1990nånting"), ihop med gamla parhästen Magnus "Filthy" Lidehäll, som senare blivit demonproducent åt bland annat Avicii och Madonna. 

Även humoristiska r&b-duon Ansiktet ("X", "Äckligt") med Erik Nordström hade stora framgångar med miljoner streams.

Och så Maskinen förstås, monsterbandet med Frej Larsson. Påkostade liveshower, partytechno och punkig nihilism i megahits som "Alla som inte dansar", "Krossa alla fönster" och "Segertåget". 

Har det varit frustrerande för dig att inte slå lika hårt som solartist?

– Absolut! Det tror jag att vem som helst tycka. Samtidigt är det en jävla lyx att släppa stora hits i andra sammanhang och kunna leva på musiken. 

Kanske är det bara en tidsfråga.

– Rätt var det är så smäller det till. Det är jag inte orolig för. Att få jobba med musik är ändå det roligaste jag vet. 

undefined
"Jag kände aldrig att 'fan, jag måste ta mig ifrån Uppsala'. Utan det bara hände, mer eller mindre, när min dåvarande tjej ville till Malmö. Sedan flyttade jag upp till Stockholm och då drog det igång på allvar. Här fanns ju alla majorbolagen", minns Afasi.

Den kommande plattan som Afasi ligger i princip klar och är inspirerad av den brittiska klubbscenen på 90- och tidiga 00-talet. 

– Jag har inspirerats av "Breathe" med The Prodigy, drum & bass, och The Streets. Och allt är inte bara party. "Blinded by the lights" med The Streets är en sådan där låt som jag återkommer till. Man kan skriva klubbiga kärlekslåtar. Det kan vara suggestiv bilkörarmusik, med stora episka refränger och känslosamma texter. 

Låtarna ska fortsätta pytsas ut under året, med eventuellt album någon gång 2025.  

undefined
Herbert "Afasi" Munkhammar har ett helt nytt album som ligger färdigt. Samtidigt som han har börjat skriva låtar åt andra artister.

Numera bor han i hus med fru och två barn. Titt som tätt tar familjen en tur till Uppsala.

– Min morsa och hennes man bor kvar i Stabby, i samma lägenhet där jag växte upp.

Organismen gjorde nyligen "Stjärnfall över Stabbyskogen" som delvis handlar om den tid då Afasi, Filthy och Organismen växte upp i samma kvarter i bortre Luthagen.

– Jag satt uppe hos Organismen och skrev mina första låtar tillsammans med honom. Och sen efter skolan var jag hemma hos Filten och spelade in våra första låtar i hans garderob. När vi hade gått ut gymnasiet brukade vi träffas klockan nio varje morgon och göra musik. Ibland kom Snook, Danne och Kihlen (Daniel Adams-Ray och Oskar Linnros, reds anm) till oss, sov över och spelade in.

undefined
Hiphopmusikern, dj:n och Polarpristagaren Grandmaster Flash bjöd in Afasi till ett samarbete på låten "We speak hiphop".

Även nu är Herbert Munkhammar på en kreativ plats i livet, det märks. Lekfullheten i den nya solosatsningen tar sig också uttryck i en ny passion för att skriva låtar till andra artister – vilket redan resulterat i en stor listframgång. 

– Ihop med David Landolf som producerar Afasi-plattan skrev jag demon till "Regnblöta skor". En finstämd, 60-talsaktig kärlekslåt, inspirerad av "These days" med Nico. Jag sms:ade den till Miriam Bryant och hon bara älskade den. Jag sade att "den är din om du vill ha den". Vi träffades och gjorde klart den tillsammans och så släpptes den i augusti. Den sålde guld nu förra veckan och har blivit en superhit med sju miljoner streams.

Det här är Afasi

Namn: Herbert Munkhammar

Ålder: 39

Bor: I Stuvsta, Stockholm, med fru och två barn

Från: Luthagen

Gör: Musik både som soloartist och ena halvan av Maskinen. Skriver även åt andra artister, senast "Regnblöta skor" åt Miriam Bryant.

Aktuell: Med singeln "Full mitt i gatan".

Bonusinfo: Afasis mest uppmärksammade vers kom som gästrappare. När legendariska Grandmaster Flash, Polarpristagare och universellt ansedd som en av de stora hiphop-pionjärerna, letade rappare till ett internationellt album fick Afasi inleda låten. "Det var skitkul att min vers fick vara först, sen kommer nästan lika legendariska KRS-One och lägger refrängen och säger 'I don't speak Swedish but we speak hiphop'. Det kändes fett och ganska märkligt." 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!