– Det är en mognare ljudbild och det är inte lika mycket metal som ingrediens som förr, nu har vi gått tillbaka till gothljud och doomigare sound. Det nya albumet kommer ha mycket lugna låtar. Det ska bli otroligt intressant att se vad folk tycker om det. Men vi är nöjda, säger Tomas Rudström.
Under sommaren förra året stod David Giese, Tomas Rudström och Andreas Iverhed, som nu alla är i slutet av 40-årsåldern, med sina instrument i en replokal i Ekebybruk i Uppsala. Efter ett 26-år långt uppehåll, med några enstaka reunionkonserter, var de samlade igen för att repa inför sitt nya album.
Den 6 maj släpper de singeln "Döden vid Järva krog" och i sommar ett nytt album.
– Det är faktiskt den låten som fick allt att lossna med hela vår låtskrivarprocess. Det är 26 år sedan vi släppte musik. Jag hade inte skrivit en enda text sedan jag var 22 år, då bandet lades ner. Man är ju på en plats när man är 22 år och en när man är 48. Det är en stor skillnad i hur man uttrycker sig. Vi gör ju textdriven musik. Och de senaste åren har jag känt mig blockerad och hade ingen aning hur jag skulle skriva nya låttexter, säger David Giese.
Vägen till att skriva en ny låt skulle bli krokig. Men vi tar det från början: Året är 1988 och scouterna i Uppsala har samlats i gamla Uppsala. Några killar står samlade. De heter David, Andreas och Tomas. Alla är de intresserade av rockband som U2 och Depeche Mode. Där och då bestämde de sig för att bilda bandet Big Fish.
Vid mitten av 90-talet var bandet ett av Sveriges största undergroundband med fans över hela Sverige.
Efter EP:n “Hydrology” 1991 fick Big Fish skivkontrakt på Göteborgsbaserade Strontium Records och släppte den kritikerrosade debut-cd:n “Vargavinter” 1992. Efter en lång period av turnerande och genombrottsplattan "Sånger ur sten" 1994 spelade bandet in albumet "Andar i Halsen" som producerades av Tom Waits trummis Michael Blair.
Albumet levde försäljningsmässigt inte upp till föregångarens succé och 1996 lades bandet ner.
Bandet har under senaste åren gjort några reunionspelningar som fått ett starkt mottagande både under konserten och efteråt på sociala medier. Men David Giese hade svårt att skriva nya texter och därmed blev det svårt att producera nytt material.
– Förr var mina texter samhällsskildrande från en 20-årings perspektiv. Nu har livet blivit mer avancerat. Det var svårt att hitta den rösten igen. Då tänkte jag att jag skulle hitta och skildra en viktig punkt i mitt liv, säger David Giese.
För tio år sedan satt han i en bil på väg upp till Uppsala från Stockholm för att kolla till sin pappa som hastigt insjuknat.
– När jag körde förbi vid Järva krog fick jag ett samtal, där jag fick reda på att min pappa redan hade gått bort. Det var en märklig och omtumlande upplevelse. Allt jag kände då, hur det luktade, vad jag såg, allt blev ett starkt minne, ett traumatiskt minne. Att skildra det minnet kom att mynna ut i texten ”Döden vid Järva krog”, som Tomas sedan tonsatte och som blev första nya materialet. Sen blev det tio låtar till. Det är mäktigt hur man kan hitta tillbaka, säger David Giese.
Sedan förra sommaren har bandet setts regelbundet för att jobba på det nya materialet.
– Vi har kvar samma replokal i Ekebybruk. Den stod kvar efter alla år med alla våra gamla skrotslagverk bakom en hylla.
Bandet består i dag av Tomas Rudström, David Giese, Arvid Eriksson och Andreas Iverhed, originalsättningen från framgångsåren 1991 till 1995. Arvid Eriksson bor i dag på Nya Zeeland och har spelat in sina delar på albumet hemifrån.
– När vi fick reda på att vår trummis Anders Stub inte kunde vara med, så pratade vi om det och kom fram till att vi skulle gå tillbaks till när vi var ett mer synthdrivet band med samplerrytmer. På albumet har vi en trummis som hoppat in. Framöver vet vi ännu inte om vi ska ha en trummis på konserterna. Albumet släpps den 18 juni, då spelar vi även vår releasekonsert i Göteborg. Den 2 juli spelar bandet live i Uppsala på Parksnäckan.
– Den nya plattan tror jag är det bästa vi gjort och det känns väldigt genomarbetat. Men vi är inget "hårt satsande band", vi får se vad som händer, säger David Giese.