Kyrkomusikern och körpedagogen Ragnar Håkanson skriver om körens historia i sin bok "Vi sjunger aldrig på sista versen", som ges ut den 20 april. Boken visar hur Uppsala har varit en central del i den svenska körhistorien.
– Redan år 1298 dokumenterades den första flerstämmiga körsången i Sverige, säger Ragnar Håkansson.
I Domkyrkans korstadga (regler för gudstjänst) som upprättades av den dåvarande ärkebiskopen Nils Alleson framgår bland annat att korgossarna fick betalt, och att de som sjöng "cum organo", alltså stämmor, fick hela ett öre extra.
– Ärkebiskopen hade tidigare hört flerstämmighet hos körer i Frankrike. Han uppmärksammade stämmorna i Sverige och ville belöna de som var duktiga, säger Ragnar Håkanson.
Det var domkyrkoorganisten Jacob Axel (J. A.) Josephson som 1867 skapade kyrkokören vid Uppsala domkyrka – den första i Sverige. Medlemmarna bestod främst av välkända Uppsalabor som hörde till societeten. Josephson rekryterade bland annat från manskören Orphei Drängar som hade etablerats redan 1853.
– Uppsala har den äldsta domkyrkokören i Sverige där sångarna består av församlingsbor. Anledningen till att J. A. Josephson var så tidig berodde troligen på att Uppsala redan vid den tiden länge varit en körstad med influenser från bland annat studentlivet, berättar Ragnar Håkanson.
Uppsala domkyrka kan också skryta med att ha startat den första gosskören i Sverige. Med inspiration från Tyskland bildades kören år 1920 med minst 40 sångare.
Även de sekulära körerna var, och är, populära i Uppsala. Det var i Uppsala som idén om Allmänna sången-föreningar föddes.
– Uppsala var jätteviktig för utvecklingen av sekulära körer. Sannolikt markerar begreppet "Allmänna" att körsång inte bara var för studenter eller societet, säger Ragnar Håkanson.
Fortfarande är körsången populär i Uppsala, speciellt inom kyrkan. Domkyrkokören finns kvar och leds numera av organist och dirigent Milke Falck. Enligt inventeringen "Vi älskar att sjunga" som gjordes 2019 av Ragnar Håkanson och Marita Sköldberg fanns nästan 5 800 körsångare i Uppsala stift det året.
– Inom kyrkan finns det en viss vikande trend hos barn- och ungdomskörer men vuxenkörerna står sig bra.