En spelning i Missionskyrkan kunde ha blivit slutet för Bob Hund

I år uteblir spelningarna för första gången i Bob hunds historia. I stället besökte de på onsdagskvällen Uppsala stadsbibliotek för att berätta om den gång bandet höll på att splittras i Uppsala. En berättelse som inte kom med i bandets biografi "Nybörjartur, livet ut".

Bandet bildades på 90-talet, under vad som ofta beskrivs som oklara omständigheter. Exempelvis var Johnny Essing skyldig Mats Hellquist 100 kronor, men fick spela i bandet som ersättning eftersom han inte kunde betala. Conny Nimmersjö kom med i bandet eftersom han hade en replokal.

Bandet bildades på 90-talet, under vad som ofta beskrivs som oklara omständigheter. Exempelvis var Johnny Essing skyldig Mats Hellquist 100 kronor, men fick spela i bandet som ersättning eftersom han inte kunde betala. Conny Nimmersjö kom med i bandet eftersom han hade en replokal.

Foto: Per Strömbro

Musik2024-09-19 20:00

– Jag har bitit på naglarna i fem veckor, säger Mats Hellquist när han sammanfattar sin semester.

Bob hunds basist sitter på scenen i Mallas sal på Stadsbiblioteket i Uppsala, tillsammans med gitarristen Conny Nimmersjö. Den senare har njutit av att för första gången i sitt liv varit ledig under en sammanhängande period.

Anledningen är att Bob hund inte har spelat en enda gång under 2024. I stället turnerar de med biografin "Nybörjartur, livet ut". Den bygger dels på samtal med bokens redaktör, journalisten Jakob Nilsson. Dels har dagböcker hjälpt dem att minnas åren som gått. På scenen tar Conny Nimmersjö fram en liten, sliten, anteckningsbok från 90-talet ur fickan.

undefined
Bob hunds Conny Nimmersjö och Mats Helquist besökte Stadsbiblioteket i Uppsala på onsdagskvällen, i ett samtal om sin biografi med journalisten Josefin Sundström.

– I den här kan man exempelvis läsa om vem som kom sent till repet, förklarar han.

Hur god stämning och ordning har upprätthållits i indierockbandet sedan starten 1991 är det många som undrar, däribland journalisten Josefin Sundström som leder kvällens författarsamtal. Mats Hellquist svar är att bandet håller i 30 minuter i taget, sedan tänker någon att "nu skiter jag i det här" och så upprepar det sig, och har gjort i mer än 30 års tid.

– Anledningen är väl också att vi inte klarar oss på egen hand. Vi är för dåliga helt enkelt, lägger Conny Nimmersjö till.

För att inte "bygga upp avsky i veckor" som Mats Hellquist skämtsamt uttrycker det, ses bandet nu varje vecka i ett digitalt mötesrum. Men den sortens preventiv konflikthantering var inte möjlig den 15 oktober 1994.

undefined
1994 skulle Bob Hund spela på Missionskyrkan i Uppsala. En konflikt uppstod, vilken hade kunnat leda till slutet för bandet.

Det var Bob hunds hundrade spelning, och fjärde i Uppsala. De skulle spela i Missionskyrkan.

– Vi hade tackat ja, men inte förstått att det var i kyrkans regi, berättar Conny Nimmersjö.

Och när bandet insåg det – bröt konflikten ut. En av bandmedlemmarna kände sig inte bekväm med att "svära och så" under korset, förklarar gitarristen.

– Han ville åka hem helt enkelt. Ställa in. Då var vi så här nära att splittras, säger han och måttar med sina fingrar.

undefined
Bob Hund på Parksnäckan 2022. Mats Hellquist stötte på Thomas Öberg i rulltrappan varje dag i Hornstull i Stockholm på 90-talet. "Han såg ut som en 12-åring, hade på sig en keps med en propeller på", berättar Mats Hellquist. Vänner blev de inte förrän de träffade varandra på en restaurang, där en karismatisk finsk man bjöd dem på alkohol.

Bandet satte sig utanför kyrkan. Där såg de 15-åringar bli nekade i dörren för att de luktade alkohol.

– 15-åringarna började då bära in våra instrument i lokalen, och låtsades vara våra tekniker. Vi sa ju bara jahapp när de passerade in, säger Mats Hellquist. 

Och konflikten, hur löste ni den?

– Ja det var bara att brotta ner honom och släpa upp honom på scen, säger basisten.

Vem det var av bandmedlemmarna som gav upphov till krisen håller de för sig själva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!