"Fränder & vänner folkmusikfestival vinter" är uppföljaren till den sommarfestival som arrangerades i Parksnäckan i augusti 2019. Bakom satsningen står den Uppsalabaserade folkmusikgruppen Fränder (Gabbi Dluzewski, Daniel Dluzewski, Natasja Dluzewska och Säde Tatar) och föreningen Kulturhjältarna. Platsen är Kulturoasen i hjärtat av Hågaby.
Från lördagseftermiddagen och fram till midnatt väntar ett späckat program med konserter på två scener. Det största dragplåstret är utan tvekan Grammisbelönade trion Frifot, vars medlemmar Ale Möller, Lena Willemark och Per Gudmundson hör till svensk folkmusiks mest kända namn.
Totalt handlar det om åtta akter med musiker från sju länder. Flera av akterna rymmer musiker från olika länder, vilket ligger i linje med hur Fränder vill att det ska se ut. I duon Mònduo möts Belgien och Katalonien, medan duon SILD består av en estnisk och en walesisk musiker.
– Det finns inte så många festivaler med fokus på folkmusik längre, så det här är vårt bidrag. Vi gör det dels för publiken, dels för oss själva och våra kollegor som behöver tillfällen att spela ute, säger Gabbi Dluzewski.
Förhoppningen är förstås att publiken ska hitta till Kulturoasen på samma sätt som vid de vanliga söndagskonserterna. Förhandsförsäljningen av biljetter har dock, åtminstone tio dagar före festivaldagen, gått lite trögare än vad Fränder hade räknat med.
– Det är ju premiär för vår vinterfestival och vi har inget inarbetat varumärke att luta oss mot, säger Daniel Dluzewski.
– Kanske har det inte riktigt gått fram att vi har åtta band på scen, funderar Gabbi Dluzewski.
Han och de andra i Fränder betonar att eventet inte ska ses som en spelmansstämma i traditionell bemärkelse. Det handlar snarare om en musikfestival med liveakter och matservering som hörnstenar.
Men det ges också kurser i dans, sång – och snuskvisor. Bakom den sistnämnda programpunkten står Våtmark bestående av Nina Grigorjeva och Sandra Berggren. Duon har specialiserat sig på en av de mer tabubelagda traditionerna inom den svenska folkmusiken: tämligen explicita snusk- och fulvisor. Det rör sig om både nya och gamla låtar skrivna av, om och/eller för kvinnor.
Våtmark kommer också att uppträda under kvällen, precis som de gjorde på den Fränders festival i Parksnäckan i augusti 2019.
– Deras spelning delade publiken i två läger. Vissa tyckte att det var kul och underhållande, andra ville nog helst plocka fram skämskudden, berättar Säde Tatar.
– Jag minns att det kom fram en kvinna efter festivalen och sa att alla band utom ett var toppen. "Och du vet nog vilket. De borde inte ha fått spela, vilka texter!", utropade hon och skakade på huvudet. Så då bokade vi förstås Våtmark igen, ler Gabbi Dluzewski.
Fränder kommer förstås också att spela. Bandet har funnits sedan 2015 och släppte 2017 sitt självbetitlade debutalbum. Sedan dess har kvartetten turnerat i Europa, Japan och Nordamerika flera gånger. Inspelningarna av uppföljaren är i stort sett klara, men det lär dröja till 2021 innan den släpps.
– Soundet är mognare och tyngre. Vi har utvecklats som band plus att vi plockat in både Andreas Berglund och Björn Tollin, tidigare medlem i Hedningarna, på slagverk, berättar Gabbi Dluzewski.
Bägge slagverkarna förstärker Fränder på lördagens festival.