Uppsalas studieförbund ser med oro på framtiden

Framtiden för Uppsalas replokaler är oviss efter nedskärningar i statens kulturbudget. Branden i Ungdomens hus har gjort situationen brådskande.

Musikgruppen Frank står utan replokal efter branden på Ungdomens hus. Bandet består av Marija Maric på trummor, Eira Ekström på bas, Stella Kita på sång och Hampus Lernberg på gitarr.

Musikgruppen Frank står utan replokal efter branden på Ungdomens hus. Bandet består av Marija Maric på trummor, Eira Ekström på bas, Stella Kita på sång och Hampus Lernberg på gitarr.

Foto: Staffan Claesson

Musik2024-11-08 05:00

Statens minskade bidrag till Sveriges studieförbund har lett till en replokalkris. Kulturhus och replokaler stängs igen i hela Sverige. I september stod det klart att studieförbundet Studiefrämjandet tvingas stänga sina replokaler i Västerås. Det nya kulturhuset i Malmö invigdes aldrig. Studieförbundet Kulturens Bildningsverksamhet lades ned vid årsskiftet. Därmed försvann även Kulturens musikverksamhet Evelyn, som hade replokaler och personal i Uppsala.

Flera studieförbund i Uppsala beskriver situationen som kritisk. De minskade bidragen gör det omöjligt att behålla både personal och replokaler på samma sätt som innan. 

För många ungdomar är studieförbunden och tillgången till en replokal en väg in till musiken. Studieförbunden kan vara en mötesplats för unga musiker där de kan testa att stå på scen för första gången och träna in framtidens låtar. Uppsala Kommun har gått in med 1,5 miljoner kronor i bidrag till studieförbunden för att underlätta, men pengarna räcker inte. 

Studieförbundet Sensus enda anställda musikpersonal i Uppsala har gått från heltid- till halvtidsanställning för att hålla nere kostnaderna. Sensus har än så länge kvar sina replokaler men det finns många frågetecken om framtiden. 

– Det är en nedmontering av kulturen som sker. Man höjer tröskeln för kulturutövande, säger Staffan Ljunggren, enhetschef på Sensus i Uppsala och musiker.

undefined
Sensus enhetschef Staffan Ljunggren menar att nedskärningarna höjer tröskeln för framtidens musiker.

Enligt Staffan Ljunggren finns det en risk att studieförbunden tvingas höja replokalernas hyresavgift för Uppsalabanden.

– Det är ingen slump att Sverige är ett stort musikexportland. Jag tror att det här kommer att synas på den svenska musikscenen om tio år, säger Staffan Ljunggren och syftar på att studieförbundens musikverksamhet bidragit till den framgångsrika svenska musikimporten.

Jämte Sensus är studieförbundet Bilda stans stora förmedlare av replokaler för ungdomar. Bilda jobbar för att ersätta de fem replokaler som förstördes vid branden i Ungdomens hus, för en månad sedan. Elias Hall, verksamhetsutvecklare, avslöjar nu att Bilda har centrala lokaler på gång som förhoppningsvis kan vara redo efter nyår. De nya lokalerna har färre rum och blir tre gånger så dyra. 

Han hoppas att Bilda ska kunna hålla nere hyreskostnaden för banden. Studieförbundet jobbar för att få plats med de 20 hemlösa banden i de nya lokalerna – men det var nästintill fullt på Ungdomens hus redan innan branden. Deras andra lokal Katakomb med sex rum har nu helgöppet för att täcka upp för de förlorade lokalerna. Det är tyvärr inte tillräckligt. 

– Vi krisar. Hade vi haft mer från början hade situationen varit annorlunda. Varje skrymsle och vrå används, säger Elias Hall. 

Även Daniel Bergström på Studiefrämjandet beskriver ett tuffare läge där omorganisation och personalnedskärningar blivit nödvändiga för att fortsätta kunna erbjuda plats för musikutövande i Uppsala. Han understryker att Studiefrämjandet strävar efter att kunna fortsätta erbjuda replokaler till Uppsalabanden eftersom musikverksamheten är mycket betydelsefull för kulturlivet. 

– Vi behöver vända på varenda sten för att få det att fungera, säger Daniel Bergström.         

Mindre pengar från staten

År 2024 minskade statsanslaget med 250 miljoner kronor från 2023 års statsbidrag på 1,8 miljarder kronor. Fram till 2026 väntas ytterligare bidragsminskningar på 500 miljoner kronor i jämförelse med 2023 års nivå, till 1,3 miljarder kronor. 

De minskade statsbidragen till studieförbunden är ett resultat av en omfördelning där mer pengar ska gå till folkhögskolor och yrkesutbildningar. 

Källa: TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!