Bluesmannen Bibb återvänder

En bluesman kommer till stan efter några års uppehåll. På torsdag kväll 5 december spelar Eric Bibb och hans band på Katalin.

Eric Bibb har inte spelat på Katalin på några år. men på torsdag 5 december är det dags.

Eric Bibb har inte spelat på Katalin på några år. men på torsdag 5 december är det dags.

Foto: Press

Musik2019-12-03 16:04

Eric Bibb var under många år en av stammisarna på Katalins scen, både på Svartbäcksgatan och i den nuvarande lokalen i Godsmagasinet. Men nu är det ett tag sedan sist.

– Jag minns faktiskt inte när jag spelade där senast, men det känns som om det var länge sedan. Allt för länge, säger Eric Bibb, som bott i Sverige sedan tidigt 70-tal.

Att det blivit så beror på att han inte spelat så värst mycket i Sverige på senare år. Det har mestadels blivit turnéer på kontinenten, i USA, Kanada och Australien. Men i höst gör han en serie Sverigekonserter tillsammans med basisten Neville Malcolm, trummisen  Paul Robinson och Christer Lyssarides på gitarr och mandolin.

Det är i stort sett samma musiker som han spelade med fem kvällar i rad på den legendariska jazzklubben Ronnie Scott's i London i våras. Den första kvällen var ingen mindre än Van Morrison gästartist.

På Katalin kommer han att spela ett urval av låtar från hela karriären. Det är så Eric Bibb vill ha det. Att bara promota en ny skiva är inget för honom.

– Jag vill bygga broar mellan mig och publiken och spela låtar som passar in. Och det handlar inte bara om att kommunicera genom musik, jag kommer nog att prata en del också.

Det blir givetvis en del inslag från den rosade föreställningen "Tales from a blues brother", som nu kan ses i SVT Play, och som han turnerade med för ett par år sedan. Anekdoten om när han som tolvåring 1963 fick en pratstund med en ung Bob Dylan blir troligen svår att undvika.

– Det var en sen decemberkväll i vårt vardagsrum hemma i New York. Min pappa Leon var en känd sångare på den tiden och hade bjudit in kollegor på fest. Jag gick ner i vardagsrummet och presenterade mig –  iklädd pyjamas. Vi snackade i kanske tio minuter, mest om musik. Rådet jag fick från Dylan var: "Keep it simple, forget about the fancy stuff". Det var ett bra råd, småskrattar Eric Bibb.

Det blir också en hel del nya låtar från kommande albumet "Dear America", som i stort sett är klar.

– Men jag släpper plattan först under hösten 2020 och följer upp med en turné som jag hoppas kommer att inkludera Sverige. 

Han beskriver albumet som ett öppet brev till sitt före detta hemland USA där utvecklingen, enligt honom, går åt fel håll. 

– Där pågår så mycket just nu som är väldigt alarmerade. Det är dags att höja rösten. Jag är glad att skivan kommer ut före presidentvalet, den ska ses som ett statement.

Eric Bibb spelar på Katalin på torsdagskvällen 5 december.
Eric Bibb spelar på Katalin på torsdagskvällen 5 december.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!