Upplandsmuseer deltar i historisk satsning

Gamla Uppsala museum och Skoklosters slott är två av de museer som medverkar i en webbsatsning som ska ge nya ingångar och djupare insikter i svensk historia.

Föremål från både Gamla Uppsala museum och Skoklosters slott går att studera på nya sajten sverigeshistoria.se.

Föremål från både Gamla Uppsala museum och Skoklosters slott går att studera på nya sajten sverigeshistoria.se.

Foto: UNT Arkiv

Museer2020-12-08 18:02

Sverigeshistoria.se heter webbplatsen som är gratis och öppen för alla men som i första hand riktar sig till elever och lärare på mellanstadiet och högstadiet. 17 museer har lagt upp lektioner utifrån föremål och miljöer i de egna samlingarna. Allt kronologiskt och överblickbart utifrån en tidsaxel med tillhörande karta över hur Sverige såg ut just då.

undefined
Den nya sajten riktar sig först och främst till grundskoleelever, men är öppen för alla intresserade.

Den som klickar in sig på 1000-talet får exempelvis veta mer om den silverskatt som påträffades i Gamla Uppsala sommaren 1891. Fyndet gjordes av en bonde och hans dräng som skulle fylla igen ett dike. Skatten visade sig bestå av skålar, halskedjor, redskap och ett vackert kors. Föremålen hade legat gömda i marken i omkring 1000 år och tros vara tillverkade mellan 1050 och 1150, det vill säga i övergången mellan vikingatid och tidig medeltid.

– Föremålen är utgångspunkten, spåren efter händelser och människor. De har ett pedagogiskt värde, att komma nära och se detaljer, att se att just den här saken var med väcker nyfikenhet och engagemang, säger Susanna Zidén på Statens historiska museer som projektleder satsningen.

– Kring dem bygger vi fördjupningsmaterial och förslag till lektionsupplägg. Det är ganska färdigpaketerat för att kunna användas i undervisningen.

Tanken är att låta eleverna komma så nära historien det bara går. Erik XIV:s rustning från Livrustkammaren är ett av drygt 15 föremål som går vända och vrida på i 3D-modell.

Klickar man på 1600-talet kan man titta närmare på föremål som finns på Skoklosters slott, bland annat ett detonationsurverk, det vill säga en tidsinställd bomb som användes i krig.

På tidsaxeln för 1700-talet har Etnografiska museet gjort en lektion om Gustav III:s koloni på S:t Barthélemy i Västindien där slavhandel, till skillnad från i Sverige, var tillåtet. Bohusläns museum berättar om Anna Christina Olsson som på 1800-talet anlade en engelsk trädgård på Härön som i princip saknade jord.

undefined
En iscensatt vikingagrav från Birka visas på sajten tillsammans med en skiss gjord av arkeologerna som grävde ut den.

Landets museer har i uppdrag att vara tillgängliga för skolorna och genom den nya webbsatsningen blir de möjliga att besöka dem digitalt även för dem som inte har möjlighet att göra det fysiskt, framhåller Susanna Zidén.

– Det här är en idébank där alla kan hämta stoff.

Inledningsvis finns ett 30-tal olika lektioner på sajten som ska utvecklas vidare även efter lanseringen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!