Uppsala slottshistoriska öppnar nästa vår

Om ett år slår Uppsala slottshistoriska upp dörrarna. Men arbetet med att fylla lokalerna på Uppsala slott med innehåll är i gång sedan länge.

Projektledaren Tina Landgren visar några av de miniatyrer som kommer att kunna ses på Slottshistoriska.

Projektledaren Tina Landgren visar några av de miniatyrer som kommer att kunna ses på Slottshistoriska.

Foto: Göran Sterner

Museer2024-05-18 05:00

Nyheten i korthet

  • Uppsala slottshistoriska, ett historiskt centrum i Uppsala slott, planeras öppna våren 2025. Projektet är en del av 2021 års politiska uppgörelse som inkluderade att konstmuseet stannar kvar i slottet.
  • Centret kommer att fylla de 500 kvadratmeter som tidigare huserade Fredens hus. Arbetet med att fylla lokalerna med innehåll har intensifierats och det kommer att inkludera interaktivitet, filmer och ljudverk för att levandegöra historia.
  • Öppningsutställningen är baserad på minnen från slottet, inskickade av Uppsalaborna. Utställningen kommer att inkludera både basutställningar och tillfälliga utställningar som byts ut regelbundet.

Beslutet om att inrätta ett historiskt centrum var en del av 2021 års stora politiska uppgörelse som innebar att konstmuseet blir kvar på Slottet. Sedan dess har arbetet med att bygga upp verksamheten intensifierats undan för undan. 

Lokalerna utgörs av de cirka 500 kvadratmeter som tidigare disponerades av Fredens hus. Det handlar alltså om markplanet i det så kallade långslottet mellan södra och norra tornet. Även de rundade rummen i norra tornet disponeras.

För några år sedan uppmättes höga radonhalter i lokalerna, men de problemen är nu åtgärdade och nivåerna uppges ligga långt under gränsvärdet.

undefined
Ett antal miniatyrer väntar på att få marschera in på Uppsala slottshistoriska nästa vår.

När UNT kommer på besök ett år före invigningen 17 maj 2025 ekar det i rum och salar. De flesta väggar är fortfarande kala. Ändå skvallrar föremål, montrar och inredningsdetaljer om att manegen har börjat krattas. Entrén mot borggården håller på att ta form och ett matsäcksrum med kök står redan klart.

– I den här säkerhetsmontern ska en av Stureskjortorna ligga, berättar Tina Landgren, projektledare.

Det handlar alltså om ett plagg som bars av en av de tre män från Stureätten som Erik XIV lät mörda i slottsfängelset 1567: adelsmannen Svante Stensson Sture samt hans söner Nils och Erik.

– Ingen kan säga vem av dem som bar skjortan. Den finns nu i Uppsala domkyrkas utställning Skattkammaren, varifrån vi kommer att låna in den.

undefined
Projektledaren Tina Landgren visar några av de miniatyrer som kommer att kunna ses på Slottshistoriska.

Enligt Tina Landgren är skjortan ett bra exempel på hur Slottshistoriska vill gestalta och levandegöra historia. Tanken är att via intressanta detaljer skapa en större berättelse som förmedlas på andra sätt än via långa textsjok.

– Vi vill gärna levandegöra historien med hjälp av interaktivitet, filmer och ljudverk. Till Stureskjortan hör dels en ljudberättelse skriven av Uppsalaförfattaren Danny Wattin, dels en animerad film som berättar om förloppet.

Intill montern står en replika av den kista i vilken änkan Märta Eriksdotter förvarade mannens och sönernas blodiga kläder.

– Den bar hon ned till Domkyrkan som en protestmanifestation mot Erik XIV:s illdåd, säger Tina Landgren.

Att Stureskjortan är inlånad är ingen tillfällighet. Slottshistoriska ligger under Uppsala kommun som inte har några egna samlingar av föremål. Därför kommer det historiska centret att låna in intressanta föremål från andra museer och kulturinstitutioner i främst Uppsala. Till dem hör bland annat Upplandsmuseet, Gustavianum och Uppsala universitet.

– Vi kommer att ha både basutställningar och tillfälliga utställningar som byts ut med jämna mellanrum, säger Tina Landgren.

undefined
Susanna Schumacher berättar om några av de cirka 100 minnen från Uppsala slott som privatpersoner skickat in. Minnena utgör stoffet till Slottshistoriskas öppningsutställning nästa vår.

Öppningsutställningen bygger på en dialog med Uppsalaborna och handlar om minnen från Slottet. På en vägg har mängder med inskickade texter och bilder fästs. Det materialet utgör stoffet till utställningen.

– Vi har fått in ett 100-tal bidrag om allt från baler, Gunillaklockan, medborgarskapsceremonier och pulkaåkning till Kents konsert på borggården, berättar Susanna Schumacher, digital producent.

Hon meddelar att det fortfarande går bra att dela med sig av slottsminnen på sajten minnen.se/tema/uppsalaslott. Alla som medverkar kommer att på något sätt få sina bidrag uppmärksammade i utställningen, lovar hon.

– Det är tydligt att Slottet har en särskild plats hos Uppsalaborna. Hit upp kommer man för att reflektera och fundera över små och stora beslut. En kvinna skrev och berättade att hon gjort slut med flera pojkvänner just här, berättar Susanna Schumacher.

undefined
Från Katedralskolan har Uppsala slottshistoriska fått låna in en hel del riktigt gamla böcker, berättar Tina Landgren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!