Fönsterhyllor och prång på andra våningen i gamla Steninge lervarufabrik står fyllda med keramik. Det är restaurangfamiljen Hildebrand i samarbete med fastighetsägaren Per Taube som nu startat ett museum i loungen en trappa upp från själva restaurangen.
Ytterkrukan Hellas/Rista blev en populär produkt från Steninge.
Foto: Pressbild
Paula von Freymann, keramiker och formgivare, var i 25-årsåldern när den nya fabriken byggdes i mitten av 1960-talet. Hon fick en ateljé i övervåningen på den gamla fabriken.
Foto: Pressbild
Verk av Ingrid Abenius gift Triller som arbetade på Steninge lervarufabrik 1933–1934
Foto: Pressbild
På bilden syns keramik av Greta Runeborg som var på Steninge lervarufabrik 1934–1935.
Foto: Pressbild
Allan Ebeling arbetade som frilans på Steninge 1932–1933. Hans keramik ställs nu ut i den gamla lervarufarbiken byggts om till restaurang, kafé och museum
Foto: Pressbild
– Jag pratade med Giselher och Per och vi kom fram till att samlingen skulle platsa väl här i gamla lervarufabriken. Det ledde till att Per Taube köpte in 600–700 föremål, säger Linda Hildebrand, vd för restaurang Steninge brygga.
Linda Hildebrand och hennes make Per kommer från Uppsala. 1995 flyttade de från till Steninge utanför Märsta. De har startat restaurang i Steninge lervarufabrik och nu även Fabriksmuseet där de visar keramik och så småningom även kommer att ha rullande konstutställningar.
Foto: Maria Lindblom
I Steninge Marina öppnade familjen Hildebrand i höstas restaurang och kafé i den gamla lervarufabriken. Nu slår de även upp portarna till ett keramikmuseum och galleri på plan två i det de kallar loungen.
Foto: Pressbild
I museet syns allt från väldigt gamla takpannor och finkeramik, till blomkrukor och glaserade krukor. Allt är sorterat per formgivare med förklarande texter. Uppsalakeramikern Paula von Freymann som var verksam i Steninge i slutet av 60-talet finns förstås med bland alla formgivare.
I museet kommer även olika konstnärer att kunna ställa ut.