– En del i utställningen handla om att samla. Varför samlar vi på kungliga saker eller varför samlar kungar på saker? Upplandsmuseet har till exempel en träbit som ska vara från Erik XIV:s fängelsetid. Vi har en glasskärva som sägs vara från Axel von Fersens glasvagn år 1810, som han satt i när han blir lynchad i Stockholm. De är roliga att visa, de är tankeväckande och blir som reliker. Men om kungaparet är intresserade återstår att se, säger Maria Ljunggren.
Kvart över tio på förmiddagen 27 april kommer kungaparet till Upplandsmuseet. Museet öppnar utställningen "Kungligt besök – Uppland & Kungen" enbart för kungaparet.
Det är länsstyrelsen som tar emot kungabesöket. Upplandsmuseet fick ett erbjudande från länsstyrelsen att bygga upp en utställning tillsammans med Kungliga slotten. Förberedelserna har pågått sedan januari. Åtta fotografier har lånats in från Kungliga slotten. Utöver dessa säger sig museet vilja bredda utställningen till att handla om Uppsala och Uppland.
– Vi ville göra det lekfullt, festligt och med roliga associationer. Vi lyfter till exempel Nymans verkstäder eftersom Kungen har ett motorintresse och de var jättestora på sin tid i Uppsala. De har riksäpplet, Upplands landskapsvapen, i sitt cykelmärke, säger Maria Ljunggren.
Kungligheter har alltid haft en stark koppling till Uppsala och Uppland. Här regerade de första kungarna av Sverige. Det sägs att kung Erik den Helige på 1100-talet byggde den första kyrkan på platsen där Domkyrkan står. Den invigdes 1435 och fram till 1719 kröntes de flesta av Sveriges kungar och drottningar där.
Uppsala slott började byggas av Gustav Vasa 1549.
Är det Upplandsmuseets sak att marknadsföra kungaparet med en utställning?
– Nej, det tycker jag inte vi gör. Det är vår uppgift, oavsett om vi har kungabesök eller inte att berätta kungahistorian. Det handlar inte om huruvida man vill ha ett kungahus eller inte, då krävs en annan typ av underlag, säger Maria Ljunggren.
Kungaparet får en privat visning av Maria Ljunggren och museichef Stefan Lundblad. Klockan 12 öppnar utställningen för allmänheten. I kaféet serveras Carl Gustaftårta.
– Det är lite nervöst men spännande att höra deras reflektioner, säger Maria Ljunggren.
Klockan 11 promenerar kungaparet vidare till S:t Eriks torg där kungen ska hålla tal.
Utställningen visas till 30 september.
I klippet nedan, kungens senaste besök i Uppsala: