USA:s biståndsstopp dråpslag för journalistik

Flera medieorganisationer har råkat i djup kris, efter att Donald Trump fryst bistånd på 2,8 miljarder kronor som öronmärkts för internationella medier.

Medier i auktoritära stater drabbas hårt av fryst bistånd. Arkivbild.

Medier i auktoritära stater drabbas hårt av fryst bistånd. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/ TT

Medier2025-03-02 14:17

I början av februari varnade Reportrar utan gränser för att internationella medier kastats in i "ett osäkert kaos", sedan USAID:s internationella bistånd till medier frysts i 90 dagar. Bistånden kan också komma att stoppas permanent.

Medieorganisationer som Kulturnytt i SVT har talat med varnar nu för att neddragningarna redan drabbat journalistiken hårt. Den journalistiska organisationen Organized crime and corruption reporting project (OCCRP), kända för sitt arbete med dataläckor som Panama papers, har till exempel förlorat omkring 38 procent av sin finansiering och tvingats säga upp 20 procent av sin personal.

– Med ett pennstreck har Donald Trump slagit sönder journalistiken på flera håll runt om i världen, säger Miranda Patrucic, chefredaktör för OCCRP, till SVT.

USAID har gett bidrag till medier i över 30 länder, bland andra Iran, Afghanistan, Belarus och Myanmar. I Europa drabbas Ukraina särskilt hårt, där 9 av 10 medier är beroende av extern finansiering, enligt Reportrar utan gränser. För det oberoende och Kievbaserade ukrainska medieföretaget Slidstvo.Info påverkas till exempel 80 procent av budgeten, enligt Anna Babinets, VD och medgrundare.

Reportrar utan gränser har framhållit att Trumps åtgärd skapar ett vakuum som spelar i händerna på auktoritära stater, och underlättar spridningen av propaganda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!