2012 var Salsta slott inspelningsplats för ett avsnitt av "Historieätarna" med Lotta Lundgren och Erik Haag. Temat var mat från den svenska stormaktstiden.
– Till stora delar var det ett exercerande i osmakliga rätter som extrem inälvsmat. Sådant kommer vi inte att servera. Vi vill ju inte skrämma bort folk, säger Niclas Malmberg, som för några år sedan blåste liv i Salsta slott tillsammans med kompanjonerna Linda Karlsberg och Marcus Segersvärd.
Lördag 22 april är det premiär för konceptet på slottet ett par mil norr om Uppsala. Rätter som helstekt gris, tjädergryta, aladåb, krumgädda, pastejer, smördegsinbakad köttfärs samt lax med körsbärssås står på menyn.
Det blir också underhållning under middagen i form av tidstypisk musik, skriven av kompositören Gustav von Düben. Det var han som stod för musiken vid bröllopet mellan renässansslottets skapare Eva Horn och Nils Bielke 1669.
Efter maten blir det 1600-talsdans med dansgruppen Branicula till musik av Midgårds pipare. Den som vill får också pröva på att skaka loss så som man gjorde vid bättre kalas på 1600-talet. Att delta i evenemanget iförd historiska kläder och peruk är frivilligt.
Fotnot: I en krumgädda sticks gäddstjärten in i fiskens gap och fästs med en trästicka. Därefter kokas fisken och serveras med smält smör, pepparrot och potatis. Levern skärs i bitar och garneras på gäddan.