Salsta slott dukar upp festbord med 1600-talsmat

Sugen på att provsmaka krumgädda och tjädergryta? På Salsta slott laddar man för en helkväll med 1600-talsmat à la SVT-serien "Historieätarna". "Fast hos oss blir det inget exercerande i osmakliga rätter", säger arrangören Niclas Malmberg.

Ungefär så här kunde ett bord se ut på ett bättre 1600-talskalas.På Salsta slott 22 april frestar arrangören med bland annat tjäder, lax med körsbärssås och krumgädda.

Ungefär så här kunde ett bord se ut på ett bättre 1600-talskalas.På Salsta slott 22 april frestar arrangören med bland annat tjäder, lax med körsbärssås och krumgädda.

Foto: Göran Sterner

Mat & dryck2023-04-05 11:00

2012 var Salsta slott inspelningsplats för ett avsnitt av "Historieätarna" med Lotta Lundgren och Erik Haag. Temat var mat från den svenska stormaktstiden.

– Till stora delar var det ett exercerande i osmakliga rätter som extrem inälvsmat. Sådant kommer vi inte att servera. Vi vill ju inte skrämma bort folk, säger Niclas Malmberg, som för några år sedan blåste liv i Salsta slott tillsammans med kompanjonerna Linda Karlsberg och Marcus Segersvärd.

undefined
Ungefär så här kunde ett bord se ut på ett bättre 1600-talskalas.På Salsta slott 22 april frestar arrangören med bland annat tjäder, lax med körsbärssås och krumgädda.

Lördag 22 april är det premiär för konceptet på slottet ett par mil norr om Uppsala. Rätter som helstekt gris, tjädergryta, aladåb, krumgädda, pastejer, smördegsinbakad köttfärs samt lax med körsbärssås står på menyn.

Det blir också underhållning under middagen i form av tidstypisk musik, skriven av kompositören Gustav von Düben. Det var han som stod för musiken vid bröllopet mellan renässansslottets skapare Eva Horn och Nils Bielke 1669. 

Efter maten blir det 1600-talsdans med dansgruppen Branicula till musik av Midgårds pipare. Den som vill får också pröva på att skaka loss så som man gjorde vid bättre kalas på 1600-talet. Att delta i evenemanget iförd historiska kläder och peruk är frivilligt.

Fotnot: I en krumgädda sticks gäddstjärten in i fiskens gap och fästs med en trästicka. Därefter kokas fisken och serveras med smält smör, pepparrot och potatis. Levern skärs i bitar och garneras på gäddan.

undefined
Niclas Malmberg och hans medarbetare blåste liv i Salsta slott norr om Vattholma för några år sedan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!