Han hoppade av plugget – blev "flottig mat"-influencer

När man hör “flottig studentmat” tänker man nog på snabbnudlar och pizza. Men det var inte så Liam Mellberg resonerade när han döpte sina sociala medier till namnet, där han nu har över 160 000 följare och lägger ut matvideor.

Liam Mellberg lägger ut videos när han lagar mat på bland annat Tiktok där han har 169 000 följare. Hans grej är att återskapa mat eller godis som man kan köpa i butik eller på restauranger.

Liam Mellberg lägger ut videos när han lagar mat på bland annat Tiktok där han har 169 000 följare. Hans grej är att återskapa mat eller godis som man kan köpa i butik eller på restauranger.

Foto: Tilde af Klintberg

Mat & dryck2024-03-10 05:00

Liam Mellberg, 23 år, har varit sjöstridskock i flottan. Efter det blev han student i Uppsala för att plugga till historielärare. Men kärleken för matlagning tog över, efter två år hoppade han av studierna och började göra videor när han lagade mat istället. 

Liam har alltid lagat mat, hans mamma är utbildad kock så intresset kommer därifrån. Han började lägga ut matvideor mest för skoj, men kände efter ett tag att han ville satsa på det.

– Jag var på Max och tänkte att jag ville prova att återskapa deras nuggets. Videon fick en miljon visningar på Tiktok på en gång. Det var där allt startade. 

Nu har han jobbat som matkreatör i tre år och UNT har besökt honom i studentlägenheten i Uppsala för att vara med och laga Panang curry.

Vilken rätt representerar din personlighet?

– Jag är en julbordsfantast. Tycker det passar mig för jag har många olika intressen. Gillar att laga mat, spela instrument, skriva och historia. 

Du fick välja en rätt för resten av livet. Du får inte säga julbord.

– Ramen. Det är sjukt gott. 

Vad tycker du om kräsna människor? 

– En sorts person som jag föraktar, eller okej, de är personer jag inte förstår. Sådana som åker utomlands men inte äter lokalmaten utan typ går och äter sushi. Åker till Thailand och äter pasta.

undefined
Liams studentkök är fullt utrustad med köksprylar som han delvis fått av samarbeten med matföretag. Här fixar han med sin kamerautrustning.

Blir det aldrig tråkigt att laga mat?

– Det är klart att jag tröttnar på mat ibland, men jag klagar inte, tycker det är fantastiskt. Det kan vara jobbigt när man försöker göra något men verkligen inte får till det. Jag har försökt göra mozzarella tre gånger, men det går bara inte.

Ett land du vill besöka för maten?

– Sydkorea. De har fantastiska matmarknader och mycket seafood. 

Vilken ingrediens förbättrar alla rätter?

– MSG. Jag skulle sätta det på samma nivå som salt och peppar, det ger en umamismak. Folk var länge rädda för MSG, det fanns studier på 70-talet i USA om att det skulle vara farligt. Men det var mest på grund av rasism eftersom det var något man använde mycket i asiatisk matlagning. 

Du får välja ett enda köksredskap, vilket?

– Slickepott. Det är till och med bra för miljön för det blir inget över. Sen heter det slickepott också, det är ett bra namn, säger Liam och skrattar.

– Jag ska nog tatuera in en slickepott. 

Liams Panang curry
undefined
Panang curry av Liam Mellberg.

Ingredienser
Kycklingbröst 2st
Ris 3dl
Paprika 1st
Röd peppar 1st (skippa om du inte gillar det starkt)
Panang curry paste 2msk
Kokosmjölk 400ml
Jordnötssmör 1/4dl
Fisksås 1tsk
Socker 1 1/2msk
 

MSG 1tsk
Lime blad 4st
Thai basilika 1st kvist (går att ersätta med persilja)
Salt efter smak 

1. Börja med att värma upp en stekpanna med lite rapsolja. Du vill att den ska bli så värm att det börjar ryka lite. Då lägger du i kycklingbrösten. Vi vill bara ge kyckligen en brynt yta. Inte laga klart den. Cirka 1 min på varje sida. (Tips: lägger du i kycklingen för tidigt kommer den börja släppa vätska vilket förhindra stekytan från att bildas). Ta bort från stekpannan. 

2. Sänk värmen ordentligt och kör i panang curry pasten. Vi vill inte att den ska bli bränd. Hacka paprika i strimlor och finhacka röd pepparn. Kör ner i stekpannan med och låt steka i nån minut. Kör därefter i resten av ingredienserna förutom thai basilikan. 

3. Blanda runt allt ordentligt och lägg i kycklingen i grytan. Lägg på ett lock och låt puttra på låg värme i 7 min. Vänd kycklingen och låt puttra under lock i ytterligare 7 minuter. Ta ut kycklingen (bra att du delar upp den för att se att den är klar) och kör i thai basilikan. Servera med ris.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!