Under andra världskriget stod paret Valdemar och Nina Langlet bakom en i dag föga känd räddningsaktion i Budapest, en insats som räddade livet på tusentals människor, i synnerhet judar. Deras insats skedde parallellt med Raoul Wallenbergs mer uppmärksammade arbete för att rädda judar undan nazisterna.
Utifrån paret Langlets insatser har författaren och journalisten Anna Franklin samt konstnären Erika Bengtsdotter skapat en utställning för att betona vikten av yttrandefrihet, mänskliga rättigheter, fred, civilkurage och motstånd mot onda krafter som rasism, antisemitism och terror.
Utställningen i Litteraturens hus, beläget i Kulturkvarteret Walmstedtska, invigs av ärkebiskop Antje Jackelén. Under utställningsperioden, som avslutas 26 september, kommer en serie föredrag, debatter och andra aktiviteter att arrangeras i Litteraturens hus.
Först ut är Ungernkännaren Joakim Medin (1 september) som ska tala om ett land där antisemitism är en del av historien och fortfarande lever kvar i dagens EU-stat under Viktor Orbáns ledning.
Senare kommer bland andra Uppsalaforskarna Brian Palmer (2 september) och Mattias Gardell (9 september) att medverka.
Den 15 september arrangeras en debatt med rubriken "Rum för motstånd – motkrafter då och nu. Vad är hoppet?" Deltar gör författaren och journalisten Lisa Bjurwald, stiftelsen Expos vd Daniel Poohl samt Svante Weyler, skribent och ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism.