Lyckat Eric Sahlström-firande

Otroligt fin respons. Så sammanfattar Cajsa Ekstav, projektledare för Eric Sahlström-jubileet, helgens firande i Tobo och Uppsala.

26 augusti 2012 15:47

– Vi har fått så otroligt mycket fin respons. Det har känts som en jättehyllning till Eric Sahlström. Det har verkligen varit värt allt jobb.

Benny Anderssons Orkester på Vaksala torg i lördags kväll var en ”smått historisk” konsert, skrev UNT:s recensent. Tidigare på dagen hölls en jubileumskonsert i Konserthuset.
– Där ville man visa på nyckelharpans bredd. Vi hade barockmusiker med, och Hedningarna som spelar mer folkrock. Benny Andersson dök också upp, oannonserat. Han och jag spelade den brudmarsch som han skrev till Victoria och Daniels bröllop. Vi hade många barn med från musikskolor i Uppland. Som avslutning spelade de Vagnshusschottis, alla musiker var med och spelade, det blev ett ordentligt drag.

Har det kommit folk till de olika arrangemangen?

– På UKK var det omkring 1 000 personer, nästan fullt. På Upplandsmuseet var det fullt på vernissagen av utställningen om Eric Sahlström. I spelmanståget genom Uppsala deltog mellan 200 och 300 musiker. I fredags på Eric Sahlström-institutet i Tobo var det uppåt 400 personer, det var folk i alla rum, jag har aldrig sett så mycket folk där.

Hur känns det nu när firandet är slut, gör ni om något liknande?

– Det här känns som en jättestor engångssatsning. Men folkmusik är en väldigt stor genre. Och Eric kommer att firas hela året med konserter och seminarier.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!