12 höjdpunkter från ljusfestivalen 2008–2021

På torsdag är det dags igen. Alltsedan premiären 2008 har ljusfestivalen Allt ljus på Uppsala skingrat Uppsalabornas novembermörker. Här några av de installationer vi minns från åren som gått.

Ständig publikdragare. Här på invigningen av festivalen 2012.

Ständig publikdragare. Här på invigningen av festivalen 2012.

Foto: UNT

Ljusfestivalen2022-11-01 17:00

2008

undefined
2008: Allt ljus på Uppsalas första år kunde såklart inte undvika att ljussätta Skytteanska valvet.

Det kändes självklart, att Skytteanum skulle få en ordentlig upplysning när festivalen hade urpremiär. Den blåskimrande ljuskällan gav en närmast marin känsla när besökarna gick genom valvet. 

2010

Bleke backe, ni vet den där stigningen söder om Slottet som bara galningar försöker sig på att cykla hela vägen uppför, fick en kul inramning med både ljus, ljud, rök och projektioner på marken som aktiverades när någon passerade.  

undefined
2010: Bleke backe invid Slottet.

2012

Två å-installationer väckte uppmärksamhet: en grupp spöken svävade ovanför Islandsfallet och vid Västgöta flöt en futuristisk ljusspiral. 

undefined
2012: spökfors vid Islandsfallet.
undefined
2012: ännu en grann å-installation.

2014

undefined
2014: laserstrålen skar genom innerstaden.

Laseråret. Flera genomträngande laserstrålar syntes i staden. Mest uppseendeväckande var en intensivt grön laser placerad på Carolina Rediviva som skar som en kniv genom innerstaden. Särskilt effektfullt när novemberdimman hängde i luften. Tillstånd krävdes från bland annat Strålskyddsmyndigheten, Trafikverket och Akademiska sjukhuset. 

undefined
2014: Lasern syntes över hela staden, och ännu längre vid klart väder.

Och på Radissons tak vid resecentrum spred sig en lasersolfjäder. 

undefined
2014: mer laser, här vid resecentrum.

2016

Inte det roligaste året, om ni frågar undertecknad. Men "TheTrahedroN" var lite annorlunda, en installation på Haglunds bro som ändrade färg och mönster när folk passerade. 

undefined
2016: "TheTrahedroN", Haglunds bro.

2018

Det klarast lysande inslaget var "Ingmar Bergman – upplysta samtal". På Upplandsmuseets fasad visades videoprojektioner från filmmästarens produktion. Delar av verket upplevdes som om man såg rakt in genom byggnadens vägg. "Med lite bearbetning vore det en utmärkt idé göra verket till ett återkommande minnesmärke", skrev UNT:s kritiker Sebastian Johans. 

undefined
2018: Allt ljus på på Bergman och Upplandsmuseet.

2018

Ett slags ljushägn av regnbågssträngar skapades av de polska konstnärerna Katarzyna Malejka och Joachim Slugockii stadsträdgården i en av de mer färgstarka installationerna som festivalen bjudit på.  

undefined
2018: strålande hägn i stadsträdgården.

2019

Nu blev biennalen en årlig händelse. Verket "Fyrisljus" var uppskattat. Även av Sebastian Johans, som han tyckte "skapar liv i det novembertrötta årummet och är en av Allt ljus på Uppsalas mest lyckade ljusinstallationer". 

undefined
2019: verket "Fyrisljus".

Även "Flashwall" var mäkta populärt, särskilt hos yngre. En blixt brann av och sedan kunde man skåda sin frysta rörelse på väggen. 

undefined
2019: blixtrande kul installation vid Walmstedska.

2021

... men 2020 ställdes festivalen in, ni vet varför. Men 2021 kunde man bland annat njuta av den imposanta Domkyrkan som fick detaljerade mönster projicerade på kyrkokroppen ackompanjerade av ett drömskt ljudspår. 

undefined
2021: Domkyrkan, verket hette "Chorus / Hjärtat förnimmer".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!