Att pranka sitt barn kan få konsekvenser för hela livet

Föräldrar som knäcker ett ägg på sitt barns panna. Eller lurar barnet att de ätit upp allt lördagsgodis. Roligt eller kränkande? Vi frågade barnpsykologen Caroline Erkers hur barn reagerar på att bli prankade på sociala medier.

Även om barnet snabbt förstår att pranket är på skoj har det ändå upplevt en stund av ilska eller förtvivlan.

Även om barnet snabbt förstår att pranket är på skoj har det ändå upplevt en stund av ilska eller förtvivlan.

Foto: MAJA SUSLIN / TT

Livet2024-02-03 16:30

I somras la en populär Tiktok-profil i Uppsala ut en video där hon berättar för sin lillasyster att hon inte är hennes riktiga lillasyster. Lillasystern börjar gråta innan profilen skrattande avslöjar att det hela är ett skämt. Videon har visats över två miljoner gånger, lajkats av 160 000 personer och har över 2 000 kommentarer. Majoriteten av kommentarerna visar att följarna tycker att skämtet är roligt. Som svar till de som tycker att Tiktok-profilen gått för långt svarar hon att lillasystern mår bra och ”var ledsen i en sekund”.

I åtminstone tio år har olika typer av skämt med barn på sociala medier trendat. Under halloween 2014 pågick en utmaning där föräldrar skulle lura sina barn att de ätit upp barnets halloweengodis. Barnen blev naturligtvis förtvivlade innan de fick veta att det hela var ett skämt. En annan utmaning har varit att föräldrar kastat en skiva ost i barnets ansikte. Försvaret till de som ifrågasatte barnets integritet var att barnet var så litet att det ändå inte förstod vad som hände. Några år senare blev det populärt att rigga upp kameran och lura barnet att man skulle baka tillsammans varpå föräldern knäckte ägget i pannan på barnet. En del barn skrattade, tog upp ett eget ägg och knäckte tillbaka, andra började gråta och några blev arga. 

undefined
"Vi behöver kanske inte framkalla negativa erfarenheter", säger Caroline Erkers, leg psykolog och verksamhetschef på Svea KBT i Uppsala, och specialiserad på barn och ungdomar.

– Alla barn är olika och hur illa barnet tar vid sig beror lite på omständigheterna. Det är inte farligt med negativa upplevelser, de är en del av livet. Men vi behöver kanske inte framkalla dem, livet är tufft nog som det är, säger Caroline Erkers leg psykolog och verksamhetschef på Svea KBT i Uppsala, och specialiserad på barn och ungdomar. 

Hon tillägger att alla familjer har olika kulturer och känslighet när det kommer till skämt och spratt. 

– Man ska inte curla barnen åt andra hållet och skydda dem för mycket. Humor är bra att ha i barnuppfostran, men alla måste tycka att det är kul. 

Att veta hur mycket barnet påverkats negativt av den vuxnes skämt kan vara svårt. Även om barnet snabbt förstår att det är på skoj har det ändå upplevt en stund av ilska eller förtvivlan. 

– Trots att känslan går över fort har barnet fått ett påslag i kroppen med ökad puls och ökade kortison- och adrenalinnivåer. Frågan är om det är värt att spela på tilliten i en relation på det här sättet. En rimlig försvarsmekanism från barnet kan vara att inte lita på vad den vuxne säger i fortsättningen, eller att sluta tycka om att baka eller få negativa associationer kring att den vuxne tar fram mobilen och filmar. 

undefined
Vuxna som driver med barn har länge varit en trend på sociala mediekanaler som Tiktok.

Caroline Erkers föreslår att man kan väga upp pranket med att barnet får ge igen, för att skapa en mer jämställd situation. Det allra viktigaste rådet är dock att prata igenom vad som hände, fråga om det var okej att först bli ledsen och sedan glad. 

– Här behövs det en ordentlig lyhördhet. Som vuxen har man ett enormt övertag, det är en maktrelation som är känslig. Man måste lyssna in om barnet svarar att skämtet var roligt bara för att de har svårt att säga emot eller kanske inte vågar lita på sin egen känsla. Du måste alltså fråga på rätt sätt.

Om barnet svarar nej på frågan om att publicera klippet på sociala medier får man inte visa barnet att man blir besviken eller straffa det på annat sätt, deras nej måste respekteras.

undefined
Det är viktigt att respektera om ditt barn inte vill bli att klipp eller bilder med dem publiceras på sociala medier. Och tänk efter noggrant innan du lägger ut något även om de sagt ja.

Men även om barnet svarar ja bör man vara medveten om att man fattar ett beslut för barnet som gäller för resten av deras liv. 

Överlag råder Caroline Erkers att man ska låta det gå några dagar innan man postar en film eller bilder på sina barn. 

– Det gäller även en film där barnet sjunger på skolavslutningen, som bara tas emot med kärlek och som barnet sagt ja till. Men om ett par år kanske barnet inte alls vill att filmen ska ligga på sociala medier, och då kan det vara för sent, säger Caroline Erkers och tillägger att man ofta glömmer att så fort man postar något på sociala medier tappar man kontrollen över det och det får ett eget liv. Man äger inte längre sitt material, det kan cirkulera i åratal och man kan få elaka kommentarer som biter sig fast. 

– Jag är inte för förbud, men jag råder alla föräldrar att tänka på konsekvenserna och vara extra försiktig innan man bestämmer sig för att lägga upp bilder och filmer på sina barn. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!