Det börjar redan när det sista spöket är nedpackat efter Halloween-firandet. Frågan om var och när man ska fira jul.
Känner ni till fjärilseffekten? Teorin om att den lilla fjärilens vingslag i Amazonas kan skapa en orkan i Texas. Man kan lika gärna bedriva den här sortens kaosforskning på en bonusfamilj – om mammas nya killes exfrus nya killes son får för sig att komma hem från sin backpacking i Amazonas till jul så kan det skapa en orkan i det sista hushållet i kedjan.
I ärlighetens namn behöver det inte ens vara så dramatiskt. Det kan räcka med att ett bonussyskons mormor vill ha barnbarnen hos sig just den 24:e i år.
Hur ska då en stackars stjärnfamilj få ihop det på kring julhelgen så att alla blir nöjda och känner frid?
Caroline Erkers är leg psykolog och verksamhetschef på Svea KBT i Uppsala, och specialiserad på familjeterapi. Hon bekräftar bilden av att frågorna kring julfirandet börjar redan i oktober.
– Logistiken är lurig för många bonusfamiljer, men jag har märkt att ju bättre föräldrarna är på att kommunicera med varandra och ju längre tid man varit skilda desto bättre brukar det gå att lösa. Och framför allt – barn är ofta mer flexibla än vuxna, det är ofta vi som är äldre som trycker på traditionerna.
Som vuxen gäller det att vara just vuxen. Barn har lätt att känna dåligt samvete och det är föräldrarnas ansvar att inte ge dem det.
– Särskilt barn i tidiga tonåren kan känna dåligt samvete för att de firar jul med den andra föräldern. Jag kan förstå att det är svårt att vara utan barnen vid jul men det allra viktigaste är att barnen slipper samvetskval. Peppa upp julen om det är så att ni inte ska fira tillsammans, bekräfta för barnet att du är nöjd bara han eller hon har kul.
Caroline Erkers vill också tona ner själva julafton som den enda dagen som riktigt räknas. Hon kan se en stor poäng i att hela december fylls av olika kalas, eftersom pressen på själva julafton då lättar något.
– Jag har märkt att julafton är lite viktigare för den äldre generationen och de kan vara noga med rättvisan, att om de inte fick vara med barnbarnen ett år så vill de gärna ha dem julaftonen efter. Men i efterhand minns inte barnen vilket datum det ena eller andra hände, de ser julen som en enda period.
Strösslar du ut julen sprider du också ut riskerna för besvikelser och maximerar samtidigt chanserna till roliga och mysiga minnen. Och säg den unge som inte tackar ja till att fira tre julaftnar på en månad.
Vill man ändå dela upp själva julafton är ett råd att vara på max två ställen. Risken är annars att man hamnar i osynk med såväl Kalle Anka, mat och julklappsutdelning.
Hur säger man nej om man hellre vill vara hemma på julen?
– Tacka för inbjudan men förklara som det är, det är dumt att dra en vit lögn. De flesta av oss kan relatera till att man behöver tid hemma för sig själv. Mitt råd är att vara tacksam och ärlig. Hör gärna av dig till den personen under julen, med ett julkort eller en videohälsning. Man kan inkludera människor i sin jul utan att vara tillsammans med dem.
Det är ju faktiskt tillåtet att fira jul precis hur man vill – det kan vara en revolutionerande tanke för många av oss som är fast i traditioner, förväntningar och dåligt samvete.
– Ett roligt sätt att inkludera alla i bonusfamiljkedjan är att ha öppet hus med lite glögg och knäck några timmar mitt på dagen. Då blir det kanske inte så traditionstyngt och så höga förväntningar.
Frågan det hela kokar ner till är trots allt ändå varför man vill fira jul och vad man vill ha ut av det.
– För bonusfamiljen kan det vara värdefullt att sätta sig ner i början av december och gå igenom vad alla tycker är viktigast med julfirandet. Gör det till en lek – alla får rangordna fem saker. Det är lättare att göra alla förhållandevis nöjda om man ser önskemålen på bordet.
Det allra viktigaste rådet som Caroline Erkers vill skicka med alla föräldrar, i såväl kärnfamiljer som bonuskonstellationer, är att man inte ska oroa sig för att en situation kommer att påverka barnet för evigt. Om julafton blir misslyckad ett år så kanske nyårsafton blir magisk, eller varför inte den fjärde april?
– En trasslig jul påverkar inte vilka människor barnen kommer att bli som vuxna.