Mödrar och döttrar reser i stora författares fotspår

Sedan 2014 åker svenskalärarna Linda Wallberg och Malin Bergman på årliga resor med sina döttrar – i fotspåren av våra stora kvinnliga författare. Nu vill de sprida konceptet för att hjälpa ungdomars läsning.

Linn Bergman, Malin Bergman, Sigrid Wallberg och Linda Wallberg utanför Kronborgs slott i samband med deras författarresa år 2024, tillägnad Selma Lagerlöf.

Linn Bergman, Malin Bergman, Sigrid Wallberg och Linda Wallberg utanför Kronborgs slott i samband med deras författarresa år 2024, tillägnad Selma Lagerlöf.

Foto: Privat

Livet2025-01-04 05:00

– Förr i tiden åkte unga män på bildningsresor ute i Europa. Det är ungefär det vi hållit på med, säger Uppsalabon och svenskaläraren Linda Wallberg.

Det började när döttrarna var tio respektive elva år och fascinerades av filmatiseringarna av Dagmar Langes deckare.

– Då dök idén upp att vi skulle besöka platserna där filmerna spelades in. På väg hem från resan undrade vi: ”vart ska vi åka nästa år?”, säger Linda Wallberg. 

undefined
Malin Bergman läser en dikt av Anna-Maria Lenngren framför porträttmedaljongen för Sigrid Wallberg och Linn Bergman, 2019.

Sedan dess har de rest runt i fotspåren av tio kvinnliga författare. Karin Boye, Selma Lagerlöf och den Uppsalafödda Anna Maria Lenngren är några av författarna som resorna tillägnats. Fem år efter besöket till Lenngrens porträttmedaljong längs Sysslomannsgatan återvänder Linda och Malin. Vädret är gråare och luften kallare sedan sist. Men minnena från resan kommer tillbaka:

– Det var intressant att läsa om hennes liv då hon hängde med snubbarna på Svenska Akademien. I och med att hon var kvinna passade hon inte in, säger Malin Bergman.

Linda håller med och inflikar:

– Det kom aldrig på fråga att hon skulle gå med i Akademien men hon fick ändå vara där. Hon tog sin plats.

undefined
”Det kom aldrig på fråga att hon skulle gå med i akademin men hon fick ändå vara där. Hon tog sin plats,” säger Linda Wallberg när hon och Malin Bergman gör återbesök framför porträttmedaljongen av Anna-Maria Lenngren.

Resorna har krävt mycket planering men en del har handlat om ren tur, enligt Linda. Hon minns speciellt en resa till Strömstads museum för att få se saker tillhörande författaren Emelie Flygare-Carlén. Väl på plats hittade de inget på utställningarna. Till slut fick de tag på någon som tog dem till museets förråd.

– Han var inte van att någon frågade efter sakerna, ingen kände ju till dem. Vi var där över en timme och han var så glad att äntligen få berätta. Bara genom att vi visste om att sakerna fanns så kunde vi fråga efter dem och få reda på allt det här, säger Linda Wallberg.

Linda och Malin fick senare samma år reda på att mannen som hade hjälpt dem i museet gått bort. Nu undrar de över vem som tar över kunskapen om Emelie Flygare-Carlén. Genom årens gång har de nämligen häpnat över saknaden av kunskap om författarinnorna på orter de besökt.

– Vem tar över och berättar vidare de små anekdoterna nu när han inte längre är där?, frågar sig Malin Bergman. 

Döttrarna är idag vuxna och pluggar på annan ort, men de tar ändå mycket med sig från resorna. Bland annat läsningen.

– Eftersom jag fick läsa böcker med äldre språk blev jag bättre på det. Nu när jag läser texter på universitetet kan det fortfarande vara svårt men jag kan ändå hantera det, säger Sigrid Wallberg som idag är 21 år.

Linn Bergman, 22, tror att resorna väckte hennes intresse för litteratur:

– Jag hade inte tagit upp en bok av Selma Lagerlöf om det inte vore för resorna. I dag är hon en av mina favoritförfattare. 

undefined
Gruppen poserar på författarresa år 2020, iklädda egentryckta tröjor med citat från dikten ”Jakt på fågel”, som Harriet Löwenhjelm skrev i diktsamlingen "Konsten att jaga", från 1913.

Som svenskalärare har både Linda och Malin märkt ökade svårigheter i läsningen hos elever. Linda tror att det dels handlar om minskat intresse:

– Förr var det många fler som hade läsning som sitt intresse, det gör inte ungdomar idag. Det är inget man prioriterar.

Malin menar att det minskade läsandet kan få konsekvenser:

– Läser man ingenting försvinner ordförrådet. Man får så mycket gratis genom att läsa. Det handlar inte bara om att traggla sig igenom en text utan man lär sig nya ord, nya platser och om sig själv.

Både Sigrid och Linn tror att liknande författarresor skulle hjälpa andra ungdomar att komma in i läsningen:

– Läsning blir en annan grej om det finns något positivt kopplat till det och om man gör det till en rolig grej, säger Linn Bergman.

undefined
Linda Wallberg och Malin Bergman med döttrarna Linn Bergman och Sigrid Wallberg, år 2018 på författarresa i spåren av Victoria Benedictsson.

Linda och Malin håller med och vill nu sprida konceptet med författarresorna vidare. De berättar om planer att skriva en bok med reseskildringar och tips om vad som finns i Sverige. Speciellt kring de kvinnliga författarna.

– Vi har så mycket skatter som bara ligger där och väntar på att utforskas. Det är så lätt att bara åka förbi, säger Linda Wallberg.

Efter att döttrarna flyttat hemifrån ser framtiden för författarresorna oviss ut. Men Sigrid och Linn vill inte låta resorna dö ut och planerar att föra konceptet vidare till nästa generation.

– Vi vill inte att det ska ta slut med oss. Vi vill också lära våra barn det här, säger Linn Bergman.                                     

Anna-Maria Lenngren

Föddes 18 juni 1754 i Uppsala och var en av de mest framstående svenska poeterna under 1700-talet. Hon använde sig ofta av satir i sina texter och är bland annat känd för dikten: ”Några ord till min k. dotter – ifall jag hade någon” (från 1798), där hon ironiserar över det ojämlika förhållandet mellan könen.

Ur dikten:

Med läsning öd ej tiden bort,
vårt Kön så föga det behöver;
och skall du läsa, gör det kort,
att såsen ej må fräsa över.

undefined
Författaren Anna-Maria Lenngren föddes i Uppsala.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!