Psykologen svarar: Så får ni en mer jämställd arbetsfördelning

"Kvinnor lägger mycket tid på planering både innan, under och efter semestern. För männen är det semester när de väl har semester", säger psykologen Caroline Erkers. Här berättar hon om hur man kan arbeta för att bryta mönstret.

Caroline Erkers är psykolog och vd för Svea KBT. En av mottagningarna ligger i Uppsala.

Caroline Erkers är psykolog och vd för Svea KBT. En av mottagningarna ligger i Uppsala.

Foto: Privat

Livet2024-07-20 11:00

Psykologen Caroline Erkers berättar att det är jättevanligt att par söker terapi för att de har problem med en ojämn arbetsfördelning. Hon säger att det handlar om vanor men också om vad man är duktig på. 

– Det är vanligt att man gör de uppgifter man redan kan och är bekväm med. Kvinnor gör oftast uppgifterna som gäller planering och organisering. Det är lite synd, för det är egentligen männen som skulle behöva göra det, så att de får en chans att öva.

Enligt henne är det särskilt tydligt inför julen och sommarsemestern att kvinnor är ute i god tid vad gäller planering, vilka veckor man ska ansöka om ledigt och boka in saker. Hon säger också att det inte brukar handla om en vägran bland männen, utan snarare om olika tankar om hur tidigt planeringen ska ske.

Caroline Erkers berättar att det är vanligt att kvinnor delegerar uppgifter till männen.

– Jag har haft den här dialogen så många gånger i parterapi. Jag upplever att män har blivit mycket bättre på att göra saker i hemmet, men det som de fortfarande har svårt för är planeringen, de har ofta attityden: “Ber hon mig att dammsuga så gör jag det”, säger hon.

Hon fortsätter:

– Då brukar jag svara att det vore ännu bättre om hon inte behövde be dig, för det är ingen som ber henne. Kvinnor går runt och har allt i huvudet medan män väntar på instruktioner. Det är jättejobbigt att gå runt och tänka på att man ska tänka på saker.

Hur löser man det?

– Sätt er tillsammans och planera inför året och dela upp uppgifter. Botemedlet mot att saker händer per automatik är att göra medvetna val. Och uppmuntra varandra att be om hjälp. Det är bra att stämma av och kommunicera att man tänkte börja kolla hotell och fråga om partnern vill göra det tillsammans. Gör man det på rätt sätt kan det bli en trevlig paraktivitet. 

Caroline Erkers berättar att hon upplever att kvinnor ofta lägger mycket tid på planering innan, under och efter semestern. Det är kvinnorna som bokar in saker innan, ser till att aktiviteterna blir av och att alla kommer tillbaka till rutiner efteråt. 

– Jag tror att kvinnor ska försöka lägga lite mindre tankeverksamhet på planeringen, men då krävs det att männen steppar upp och tänker lite mer. 

Psykologens bästa tips:

Såhär skapar man en mer jämn arbetsfördelning inför semestern, enligt psykologen Caroline Erkers. 

1. Bestäm i god tid vem som ansvarar för vad. 

“Om jag planerar julsemestern så planerar du sommaren” är ett konkret förslag. Det är bra om man tillsammans sätter sig i god tid innan och planerar vad man vill få ut av semestern, för att sedan stämma av mitt under semestern om det går som planerat, samt efteråt.

2. Öva på att be om hjälp och tillåt misstag.

Det är viktigt att låta saker falla och bli fel ibland, vilket Caroline Erkers upplever att kvinnor ofta har svårt för. Det som händer är att kvinnorna tar över och styr uppgiften för att det ska bli rätt. Hon säger att det är bättre om männen får vara lite dåliga på uppgiften till en början, och att det inte handlar om att bli testade eller dömda.

3. Gör medvetna val.

Det är viktigt att man hittar egna sätt att bli påmind på, utan att behöva bli det av partnern. Exempelvis genom att använda hjälpmedel som kalender, listor och att ställa larm. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!