”Vissa dagar pratar jag bara med kassörskan på Ica”

23 procent av svenskarna lider av ensamhet. Uppsalaborna Sofia och Carolina efterlyser lättare sätt att hitta vänner i vuxen ålder.

"Visst jag kan fira med min sambo men vissa högtider är det liksom meningen att man ska vara med sina vänner och det känns så ensamt då om man inte blir inbjuden till något firande", säger Carolina Kåhre, 39, som pluggar management inom hotell- och besöksnäring.

"Visst jag kan fira med min sambo men vissa högtider är det liksom meningen att man ska vara med sina vänner och det känns så ensamt då om man inte blir inbjuden till något firande", säger Carolina Kåhre, 39, som pluggar management inom hotell- och besöksnäring.

Foto: Virve Ivarsson

Livet2025-01-11 05:00

– Ensamheten har blivit värre sedan jag flyttade till Uppsala och nu i höst har jag känt mig jätteensam. Vissa dagar pratar jag inte med någon eller bara med kassörskan på Ica. 

Det säger Sofia Haga, som är 30 år och läser på politices kandidatprogram vid Uppsala universitet. Hon hade många vänner i gymnasiet men började på grund av sjukdom plugga på universitetet först när hon var 27. Och hon har försökt vara med i nationslivet och bland annat gått på körträning.

– Men jag har inte träffat någon som jag klickat med och jag har typ träffat en person i studentlivet som är i min ålder. 

Hon har även testat appen Gofrendly som är skapad för att hjälpa kvinnor att träffa vänner. 

– Det var så jag hittade min bokklubb. Men jag tycker den appen mest hjälper en att hitta människor som vill ses och göra en aktivitet tillsammans men sedan ses man inte igen. Det jag saknar är den där självklara personen som man kan höra av sig till, som har tid och som man inte behöver göra så mycket tillsammans med. 

undefined
"Jag mår väldigt dåligt av ensamheten. Många dagar kommer jag inte upp förrän klockan 12 och går snabbt och lägger mig igen och halkar efter i skolan. Det är så svårt att känna att någonting är meningsfullt när man inte har något att se fram emot", säger Sofia Haga, 30.

En helg när Sofias syster skulle komma på besök tvingades systern ställa in i sista stund eftersom hon var gravid och hade svårt att gå och Sofia tyckte att detta var så jobbigt att hon skrev ett inlägg om ensamhet i gruppen Heja livet som är en Facebookgrupp för tjejer. 

– Jag minns att jag sedan tog en dusch och när jag efteråt satt i soffan så började reaktionerna strömma in. Till slut hade jag fått 5 700 likes och 300 svar och många skrev att de kände igen sig. 

Sofias inlägg gjorde att hon fick kontakt med andra i Uppsala som är i en liknande situation och som hon gärna vill fortsätta träffa. 

– Men hur gör man annars för att träffa folk här? Det vore kul om nationerna kunde anordna aktiviteter som bara var för äldre. Och så måste man sluta lägga hela ansvaret på den som är ensam, ansvaret ligger faktiskt också på andra att bjuda in, säger hon.

En undersökning från Statistiska centralbyrån från 2015 visar att var sjätte person i Sverige saknar en nära vän. En studie från 2022 beräknar att omkring 23 procent i Sverige har milda besvär av ensamhet. Andelen som besväras svårt att ensamhet beräknas vara cirka tre procent.

Bland äldre över 85 år är det dock 36 procent som upplever milda besvär av ensamhet och forskare brukar prata om att människan når en ensamhetstopp efter pensionen. 

En enkätundersökning som Lars Tornstam, professor vid Sociologiska institutionen vid Uppsala universitet, gjorde 2009 visade dock att fler kände sig ensamma i åldern 20–29 än 80–90 år, något som troddes bero på att unga i den åldern ofta bor själva och behöver skaffa sig ett eget kontaktnät.

undefined
"Forskning visar att ensamhet inte bara ökar risken för psykisk ohälsa. Ensamhet kan vara en lika stor riskfaktor som rökning och fetma för att få hjärt- och kärlsjukdomar och att dö för tidigt. Läkare borde därför fråga sina patienter om de är ensamma", säger Tomas Furmark, professor i psykologi vid Uppsala universitet.

Tomas Furmark, professor i psykologi vid Uppsala universitet, poängterar att ensamhet också kan ha att göra med social ångest. Det är ungefär samma procentantal som har social fobi som är ensamma, 20 procent av Sveriges befolkning upplever milda besvär av social fobi och cirka två procent besväras svårt av det. 

– Det vi rekommenderar som behandling mot social fobi är KBT-terapi eller medicinering men andra kan också hjälpa dessa personer genom att bjuda in dem till samtal och ha förståelse för att social interaktion inte är lika lätt för alla. 

En som kan känna igen sig i att ha social ångest är Carolina Kåhre, 39. Hon har alltid känt sig ensam och blev svårt mobbad under större delen av sin uppväxt.

– Jag var väldigt blyg och det handlade om allt från att de i klassen som hade kalas bjöd alla utom mig till att killar tog strypgrepp på mig i korridoren.  

undefined
Carolina Kåhre hoppas att ensamheten ska gå över en dag. Kanske vänder det efter 40-strecket, som för hennes pappa.

När hon började plugga vid Uppsala universitet hade hon läst i forum att det var omöjligt att börja plugga utan att få vänner. 

– Och jag åkte med på en nationskryssning men kände mig så utanför då ingen pratade med mig och då vågade jag inte börja prata med någon för att jag kände sådan extrem social ångest. 

Eftersom Carolina spelar tennis har hon ändå fått några vänner i Uppsala men hon tycker att högtider är jobbiga då hon själv inte vågar fråga om andra vill fira ihop då. 

Det Carolina önskar sig i framtiden är en app som Gofrendly men som funkar bättre, en tjänst som ordnar träffar där vanliga människor kan ses och göra saker ihop. 

–När jag var yngre brukade pappa trösta mig och säga att han inte heller hade några vänner innan han fyllde 40 så eftersom jag fyller det i år får vi väl hoppas att det är nu det vänder, säger hon. 

Ensamhet i Sverige

Var sjätte svensk saknar en nära vän, enligt en SCB-undersökning från 2015. Cirka 23 procent i Sverige har milda besvär av ensamhet och 3 procent svåra besvär. Bland äldre över 85 år är det dock 36 procent som upplever milda besvär av ensamhet. Det finns ett samband mellan ensamhet och social ångest som 20 procent av svenskarna har milda besvär med och som 2 procent har svåra besvär med. Social ångest kan behandlas med KBT-terapi och medicinering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!