"Dagens syn på ledarskap är människofrånvänd"

Det är dags att förändra vår syn på arbete och framför allt ledarskap. Det anser Jesper Ek, som skrivit en ny bok i ämnet. Inspirationen är från tiden då han spelade i band under studietiden i Uppsala.

– Att spela i band är att var ihopkopplade. Om någon av oss inte var engagerad så var det inte bara den personens problem, utan alla drabbades – även publiken, säger Jesper Ek.

– Att spela i band är att var ihopkopplade. Om någon av oss inte var engagerad så var det inte bara den personens problem, utan alla drabbades – även publiken, säger Jesper Ek.

Foto: Anna Bredberg

Livet2023-07-01 11:00

Fanscene – så hette bandet som Jesper Ek spelade i under tiden han pluggade under 1990-talet. Genren var powerpop och de spelade ofta på nationerna i stan, särskilt på Kalmar nation men också på Barowiak. 

– Att spela i band är att vara ihopkopplade. Om någon av oss inte var engagerad så var det inte bara den personens problem, utan alla drabbades – även publiken, säger Jesper Ek och utvecklar resonemanget: 
– Vi visste alla fyra att det var powerpop vi spelade, men sedan var alla fria att spela instrumenten på sitt sätt. Vi gav varandra tillit. Målet var att vi skulle bli världens bästa band och ta publiken med storm. 

undefined
Enligt den senaste Gallupundersökningen ”State of the global workplace”, som görs varje år, är så många som 79 procent av svenskarna oengagerade på jobbet.

Känslan av att spela i Fanscene har Jesper Ek försökt återskapa på flera arbetsplatser där han jobbat med ledarskap, och tillsammans med medförfattaren Tommy Lundberg har han utvecklat en ny sorts ledarfilosofi som de kallar "emplayment". 

Kort sammanfattat handlar filosofin om att allt börjar med människan och medarbetaren, och inte med pengarna. När människor känner samhörighet och jobbar mot ett gemensamt mål som de känner är meningsfullt så blir deras energi till slut självgenererande och resultaten och vinsten kommer automatiskt. 

Enligt den senaste Gallupundersökningen ”State of the global workplace”, som görs varje år, är så många som 79 procent av svenskarna oengagerade på jobbet. Endast var femte person går alltså till arbetet och känner mening och engagemang. 

– Siffrorna är inte unika för Sverige, det ser ungefär likadant ut över hela världen och det har förändrats ganska lite under åren, säger Jesper Ek. 

undefined
Jesper Eks bok bygger på forskning från arbetslivet men också på egna erfarenheter.

Dagens sätt att leda organisationer är ofta människofrånvänt, menar Jesper Ek, och tar ett snabbt exempel: 

– På de flesta månadsmöten redovisar man först det ekonomiska resultatet i förhållande till årsbudgeten, och mot slutet presenterar man den nyanställda. Men genom att vända på det påminner man om vad som är hela förutsättningen för företaget. 

Ledarskapet i dag kommer av tankar och idéer som varit med sedan ett par hundra år tillbaka och drivs av att medarbetarna behöver yttre motivation för att göra sitt jobb. 

– Men så fort chefen inte tillför den här motivationen tappar man effekt och i slutändan får man sämre resultat, säger Jesper Ek och tillägger att grunden i hans och Tommy Lundbergs teori är att chefen ska skapa förutsättningar för att medarbetarna ska hitta motivationen i sig själva och framför allt tillsammans. 

Boken bygger på forskning från arbetslivet men också på egna erfarenheter. Särskilt Jesper Eks tid från hälso- och sjukvårdsföretaget Roche används som exempel, och det var också på den arbetsplatsen som han utvecklade sina tankar. 

– Jag fick chansen att arbeta med teamet som hade det allra lägsta engagemang på hela företaget. 

undefined
Jesper Eks filosofi om "emplayment" går även att applicera på föräldraskap. ”Det hjälper ju inte att jag som förälder tjatar om att betygen eller resultaten på proven ska bli bättre. Men hittar barnet själv till sitt syfte, kanske att bli pilot, ja då kan han barnet motivera sig själv", säger han.

Eftersom hela "emplayment"-filosofin bygger på att allt börjar med människorna startade Jesper Ek med att lyssna på vad medarbetarna hade att säga om sin situation. 

– Det gäller att lyssna för att förstå, inte för att svara. 

Jesper lyckades vända medarbetarnas attityd, och nyckeln var att formulera själva syftet med deras arbete. 

– Vi gjorde djupintervjuer med våra kunder och i svaren såg vi att våra produkter gjorde livet enklare för dem. I det återfann vi vårt syfte. Var och en i teamet hittade sin plats för att förverkliga visionen. Precis som när vi spelade i bandet i Uppsala på 90-talet! 

Ledarskapsförfattaren

Jesper Ek 

Ålder: 52 år. 

Gör: Chef och ledare i över 20 år, bland annat på Pharmacia och Roche. 

Bor: I Stockholm, men född och uppvuxen i Uppsala. ”Jag hejar på Sirius.” 

Aktuell med: Boken ”Emplayment” som han skrivit tillsammans med Tommy Lundberg (Liber förlag). Boken riktar sig ledare och chefer, men är också skriven till den som vill utveckla sitt självledarskap eller medarbetarskap.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!