Byggde den gemenskap de saknade – nu har de hittat hem

Det hus som de ville bo i fanns inte, så de byggde det själva. Nu har byggemenskapen Gården funnits i tre år och medlemmarna hoppas att fler ska våga satsa på boendeformen.

Alejandra Mujica Toro, Maria Lindström Nilsson, Torun Liljeholm Baroudi och Carlos Zanzi i ett av Gårdens gemensamma rum. Hunden heter Indy och är en jaktlabrador.

Alejandra Mujica Toro, Maria Lindström Nilsson, Torun Liljeholm Baroudi och Carlos Zanzi i ett av Gårdens gemensamma rum. Hunden heter Indy och är en jaktlabrador.

Foto: Sigrid Asker

Livet2024-05-04 16:30

Rök från grillar stiger mot årets första molnfria vårhimmel och skratt ekar mellan gårdarna i Rosendal. Torun Liljeholm Baroudi minns att det var vid den här tiden på året som grannarna i hennes gamla bostadsrättsförening brukade umgås. 

– Det kändes spontant och naturligt att mötas på gården, säger hon, och lägger till att så inte var fallet under vinterhalvåret. 

– Så föddes idén till ett flerbostadshus med sociala ytor inomhus. Vi var en grupp om 15 som tog första stegen mot det vi har idag. 

undefined
Maria Lindström Nilsson, Alejandra Mujica Toro, Carlos Zanzi och Torun Liljeholm Baroudi i biostolarna, som till en början väckte debatt i huset.

Tillsammans med några grannar har vi slagit oss ned i de manchesterklädda biografstolarna i byggemenskapen Gårdens hobbyrum. Här kan man ägna sig åt keramik eller snickeri, men också titta på film.

– Stolarna blev det ju lite konflikt om, säger Carlos Zanzi med ett skratt.

När några i huset hade hittat biografstolarna på loppis ansåg inte alla att de passade i ett hobbyrum. Meningsskiljaktigheterna var dock inte större än att de gick att komma till rätta med och Carlos poäng är att man sedan huset stod klart 2021 haft god grannsämja, även om alla inte tycker lika om allt.  

– Min man var skeptisk när vi skulle gå på första informationsmötet. Han tänkte att där bara skulle vara en massa vänstervridna miljöpartister, men det visade sig vara en rätt varierad skara, säger Maria Lindström Nilsson.  

undefined
Gemenskapen på Gården kan föra tankarna till 70-talets kollektivboenden, men det livet är inget medlemmarna här eftersträvar.

Paret hade då nyligen flyttat till lägenhet och saknade den gemenskap med grannarna som de haft när de bodde i hus.

– ”Smack” sade det om dörrarna när man kom ut i trapphuset. Jag vill ha grannar som bryr sig om vad som händer utanför de egna tapeterna, säger Maria. 

undefined
Gården ger en möjlighet att umgås spontant och otvunget till vardags.

Ingen av de jag pratar med skulle vilja bo i kollektiv av typen vi sett i ”Tillsammans”-filmerna, med ständiga omröstningar och ideologiska debatter. Gården ser ut som ett vanligt flerfamiljshus med 34 lägenheter, bortsett från de gemensamma ytorna. Här finns matlag, bokklubb och grupper för täljning och yoga, men det enda som är obligatoriskt är att värna om fastigheten. 

– Det bästa med att bo här är att man kan ha vardagsroligt utan att planera så mycket, säger Torun, som konstaterar att visionen de hade blev minst lika bra som de tänkt sig.

undefined
Foton dokumenterar husets tillkomst.

I det ljusa allrummet, med köksdel i ena änden och soffor, välfyllda bokhyllor samt en kamin i anslutning till altanen, hänger foton som dokumenterar trähusets tillkomst. Byggemenskap, att en grupp människor tillsammans planerar, bygger och sedan bor tillsammans, är vanligt i Tyskland men Gården är den första av sitt slag i en större svensk stad. Det tog sin tid att få kommunen med på tåget.

– När jag tänker tillbaka vet jag inte hur vi vågade tro att det skulle gå, säger Carlos.

undefined
Carlos Zanzi och Alejandra Mujica Toro ville bo rymligt nära barnbarnen och fann en perfekt lösning.

Han och hans fru Alejandra Mujica Toro hade sedan pensionen tillbringat halva året i Chile. För tio år sedan kom de fram till att de ville bo på heltid i Uppsala, nära barn och barnbarn. Här har de kommit till ro.

– Förut bodde vi för trångt för besök, nu kan barnbarnen komma hit och det finns jättemycket plats, säger Alejandra.

undefined
Torun Liljeholm Baroudi och Alejandra Mujica Toro tror att många människor skulle må bättre av att leva lite mer som på Gården.

Gården, som är en ekonomisk och en ideell förening, har tre grundpelare: social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet. En förhoppning är att kunna inspirera andra.

– Jag önskar att fler vågar göra det vi gjorde. Det blir tydligare och tydligare i samhället att det behöver byggas på ett sätt som människor mår bra av och blir mindre ensamma, säger Torun.

Tips för god byggemenskap

Ta gott om tid att göra drömmen tydlig – motgångar beror ofta på diffusa visioner.

Hitta bygglovshandläggare, bank och byggfirma som är intresserade av byggemenskapens unika process.

Skaffa en lots som kan representera er i processen.

Låt proffsen ta fram underlag och ägna mödan åt att fatta besluten.

Skapa en separat inredningsbudget. Byggnationerna kan enkelt äta upp alla tillgångar – vill man ha något att sitta på när man flyttar in kan det vara bra att ha investerat i två kassakistor.

Källa: byggemenskapgarden.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!