Enligt Folkhälsomyndigheten minskar ungdomars drickande, alkohol är helt enkelt inte lika populärt längre. Den insikten kan kanske vara en liten tröst för den förälder som känner orosklumpen växa i magen inför sista april-firandet. För hur ska man egentligen agera som förälder till en ungdom som vill ut på stan med kompisarna? ”Alla andra” får ju. Eller?
– Valborg är inte samma festhelg för ungdomar som det var på 1990-talet, men med det sagt kan det ändå vara en dag då många alkoholdebuterar. Som tonårsförälder är det bra att vara uppmärksam, säger Malin Vans Méndez, biträdande enhetschef på ungdomsjouren i Uppsala.
I dag har andra droger än alkohol ökat, till exempel lustgas som 17 procent av alla gymnasieungdomar testat. Lustgasen ger ett kort rus som snabbt går över.
– Men det är inte ofarligt som många unga tror. Det kan vara svårt att upptäcka att ditt barn använt lustgas men ställ öppna frågor kring alla typer av droger och sätt igång en dialog, säger Malin Vans Méndez.
Själva stadskärnan är inte den självklara platsen för skolungdomarna att samlas på under sista april, snarare är det skolgårdarna och festplatserna i ytterområdena som drar.
– City är mer studenternas arena under sista april, förutom Resecentrum som ju fungerar som en naturlig knutpunkt där många ungdomar möts, säger Malin Vans Méndez och tillägger att det är svårt att förutse var ungdomarna kommer att hålla till.
– I dag kommunicerar de på sociala medier och ganska snabbt kan ett helt gäng dra vidare från en fest till ett annat ställe.
Ungdomsjouren samarbetar såväl med ideella krafter, till exempel Nattvandrarna, som med polis och kollektivtrafiken.
– Förhoppningen är ett lugnt firande för alla, och det innebär att det finns trygga och nyktra vuxna omkring ungdomarna. Det är viktigt att du som tonårsförälder själv håller dig nykter om det skulle hända något.
Inför valborgsfirandet och vårens festligheter har ungdomsjouren gått ut med råd och tips till alla föräldrar som har barn på Uppsalas högstadie- och gymnasieskolor. En av uppmaningarna är att hålla kontakt med sitt barn under kvällen.
– En bra idé är att bestämma att man facetajmar då och då under dagen och kvällen. Ställ det som ett krav och i gengäld får du hålla dig nykter själv så att du kan hämta ditt barn om det skulle behövas.
Och nej, ”alla andra” får faktiskt inte.
– Jag vill verkligen slå ett slag för att ha kontakt med kompisarnas föräldrar, det är bra att samla på sig telefonnummer. Var samtidigt noga med att säga till ditt barn att du inte gör det för att vara kontrollerande och dryg utan för att visa omsorg och att du inte kommer att missbruka förtroendet, säger Malin Vans Méndez.
Psykologen Inger Moritz, UNT:s egen expert på frågor som rör barn och unga, bekräftar vikten av att kommunicera med sitt barn.
– Det allra viktigaste är att ha en dialog och försöka hitta en överenskommelse. Undvik att formulera så många inte. Med förbud kommer man inte långt. Ställ frågor till ditt barn i stället, på ett nyfiket och respektfullt sätt.
En del föräldrar väljer att följa sitt barn via telefonens gps.
– Det är upp till föräldrarna att avgöra, men gör ingenting i smyg utan ha en överenskommelse inom familjen.
Även om många ungdomar i dag väljer bort alkohol kan de ändå råka illa ut om det är festligheter på stan.
– Prata med barnen om riskerna utan att skrämma dem. Man vet aldrig på förhand vad som kan hända. Ända upp i höga tonåren är det svårt att förstå långsiktiga konsekvenser, det är inte lätt att vara ung och det gäller som förälder att vara förlåtande och förstående, säger Inger Moritz.