Sjörapporten en bildande nostalgitripp

Sjörapporten, med information om väderleksförhållanden i havsbandet, har sänts i radions P1 sedan 1939.

19 april 2012 12:01

Alla har förmodligen hört programmet och säkert har många upptäckt att de alldeles oavsiktligt memorerat fyrnamn som Jären, Lista, Skagsudde, Långe Jan, Grundkallen och Bjuröklubb. Nu blir fyrarna mer än namn när två erfarna meteorologer presenterar fakta och historier om svenska fyrar från Nordkoster i Bohuslän till Storön i Norrbotten i boken Sjörapporten. Varje fyr presenteras utförligt med sin historik och via dramatiska händelser som inträffat i dess närhet, bland andra Svenska högarna, Söderarm och Örskär som ligger i Uppland.

Örskär utanför Gräsö i Östhammars kommun har den näst äldsta fyren i landet (1687). Det är en historietyngd plats. Här har många skepp gått i kvav, bland andra Cedric 1910 och Vesta 1945. Mest tragisk är dock kanske en händelse 1877 då 15 ortsbor på väg hem från julottan drunknade här. Flera lokala familjer drabbades hårt av den katastrofen. Till de mer dråpliga händelserna från platsen hör att en ko en gång förirrade sig in i fyrtrappan och fastnade där på väg upp!

Även Söderarm i Rådmansö socken är en spännande plats. Det var härifrån de första rapporterna kom när tsar Peter år 1719 lät härja den svenska ostkusten, härjningar som fick förödande konsekvenser för bland annat Roslagen. I dag är Söderarm militärt skyddsområde och 2007 släcktes fyren för gott.

Svenska högarna i Blidö socken i Norrtälje kommun är en obebodd isolerad ö. Fyren tillkom 1874. 2005 bodde fyra personer på platsen. 

Eftersom radioprogrammet Sjörapporten och de formelartade uppräkningarna av märkliga fyrnamn klingar så bekant för de flesta tror jag att boken blir en uppskattad present till vem som helst. Dels handlar den om ett kärt, allmängiltigt ämne, vädret, dels vänder den sig till en stor publik av radiolyssnare. Den har dessutom läsvänligt korta kapitel med många vackra illustrationer att fördjupa sig i. Den är faktiskt som gjord för kortare sittningar på tunnelbanan, i väntrummet eller på utedasset. Säkert kommer den därutöver, förutom att bilda, att inspirera till roliga och nostalgiska diskussioner med vänner och bekanta. Så: tack Nilsson & Nylund för Sjörapporten!

LITTERATUR

Lars-Göran Nilsson & Anders Nylund
Sjörapporten. Om väder, fyrar och skeppsbrott längs våra kuster
Norstedts

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Agneta Lilja