Om kriget drabbar dig

Boken Om det var krig i Norden är en lika enkel som effektiv idé. Den är tankeväckande och läckert utformad, skriver Anna Ehn.

3 september 2012 11:37

Idén är lika enkel som effektiv: att vända på perspektiven och låta kriget och dess konsekvenser drabba Sverige, Stockholm, dig och mig. I boken Om det var krig i Norden tilltalas läsaren direkt - du! - och placeras på så vis i huvudpersonens position, en fjortonårig pojke vars liv slås sönder av kriget.

Genom berättelsen tvingas vi ut på en farofylld resa och en tillvaro som en andra klassens medborgare i ett land långt borta, där allt är främmande: språket, kulturen, sedvänjorna. Det scenariot är vanligt i världen, antalet människor som tvingas fly från sina hemländer växer - men i Sverige (och i Danmark där boken ursprungligen gavs ut) tänker nog de flesta: "det händer aldrig här, det händer aldrig mig". Förhoppningsvis inte, men Om det var krig i Norden inbjuder även till förståelse för dem som flytt hit till oss, till Uppsala, för de frustrationer och svårigheter som det innebär att försöka skapa ett nytt liv på en ny plats - där man kanske dessutom möts med misstänksamhet och fördomar.

Författaren Janne Teller, född i Danmark och bosatt i New York, skrev ursprungligen Om det blir krig i Norden 2001. Nu ges den ut i Sverige, anpassad till svenska förhållanden, och ska användas i högstadieskolor i Göteborg i ett projekt om tolerans i samarbete mellan Lilla Piratförlaget och Teskedsorden. Intressant. Och utöver det tankeväckande och lättillgängliga innehållet är boken läckert utformad som ett pass, med snygga illustrationer. Kanske något även för Uppsalas elever?

Litteratur

Janne Teller
Om det var krig i Norden
Illustration: Helle Vibeke Jensen
Översättning: Karin Nyman

Lilla Piratförlaget

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!